1
Mayıs
2024
Çarşamba
AFYONKARAHİSAR

Doğu'ya var bize yok mu?

BESİCİLİK DESTEĞİNE AFYONKARAHİSAR'DAN TEPKİ

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, Doğu ve Güneydoğu da uygulanan büyük baş hayvandaki teşvikin Afyonkarahisar'da da uygulanmamasını aksi takdirde et fiyatlarının 25 TL'yi bulacağından belirtti.

Doğu ve Güneydoğu'da bulunan 28 ildeki üreticiye, 2006 yılından bu yana sığır etinin kilosuna 1,5 TL destek verildiğini hatırlatan Yörük, hayvancılıkla uğraşan Afyonkarahisar'ın da bu destekten yararlanması gerektiğini söyledi.

Başkan Yörük, "Doğu Anadolu Projesi Kapsamındaki illerde etçi ve kombine ırklarla kurulacak damızlık sığır işletmesi yatırımlarının desteklenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı yürürlüğe girmiştir. Bu Bakanlar Kurulu Kararıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki 16 ilde en az 50 baş ve üzeri kapasiteye sahip projeli etçi ve kombine ırklarla kurulacak damızlık sığır işletme yatırımlarına, 2010-2012 yılları arasında inşaat, makine ve hayvan alımlarında yüzde 40 oranında hibe desteği uygulanması kararlaştırılmıştır. Uygulama besiciliğin desteklenmesi açısından doğru bir karar olmasına rağmen, sadece 16 İlde uygulanacak olması yanlış ve yetersizdir" dedi.

ET FİYATLARI 25 TL OLABİLİR

Türkiye'nin et ambarının Afyonkarahisar olduğunu öne süren Yörük, besiciliğin Afyonkarahisar'da da desteklenmesi istedi. Bölgedeki besicilerin zor günler yaşadığını dile getiren Yörük, "Bölgemiz insanı için büyük önem arz eden besicilik sektörü zor günler geçirmekteyken, bu teşviklerden neden faydalanamadığımız ve mahrum bırakıldığımız anlayamamaktayız. Besicilik ve et sektörü sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu da mı yapılmaktadır. Bu hibe ve desteklerden tüm Türkiye'deki İllerin veya besicilik ve kırmızı et sektöründe önde gelen tüm illerin faydalanmasının daha doğru bir karar olacağına inanıyoruz. Kırmızı Et ve besicilik de yaşanan sıkıntılar sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde değil, tüm Türkiye genelinde yaşanmaktadır. Et fiyatları geçtiğimiz yıl 9 ile 9,5 TL iken günümüzde 16,5TL çıkmıştır. Bu gidişle, hayvan varlığının azalması sebebiyle yarınımızdan korkuyoruz. Fiyatların 20-25-TL seviyelerine çıkmasından endişe duymaktayız. Tüm bunlara rağmen, esnafımız ve tüccarımız peşin parayla mal bulamamakta, kesim için hayvan temininde zorlanmaktadır. Köylümüzün elinde mal kalmadığından dolayı besicilik artık büyük firmaların eline geçmekte ve piyasada tekelleşmeye doğru bir eğilim yaşanmaktadır. Tüm bunlar göz önünde alındığında, Hükümetin besicilik ve kırmızı et sektöründe uyguladığı destek ve hibeleri sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki illerle sınırlı tutması yanlış bir politikadır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2010 Salı 15:00:03
Güncelleme :27 Ocak 2010 Çarşamba 15:38:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?