2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

Eber Gölü yanıyor

Afyonkarahisar'ın  Sultandağı, Çay ve Bolvadin ilçeleri arasında bulunan Eber Gölü'ndeki kamışlar, yaklaşık 1 aydır için için yanıyor. Yangına karadan müdahale edilemiyor.

Akşehir Gölü’nü de besleyen kaynak olan Eber Gölü, kış aylarında birçok balık ve kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Akşehir Gölü’ndeki gibi Eber Gölü'nde de yaz aylarında flamingo ve pelikan ölümleri dikkat çekti. Bir zamanlar bölge halkının geçimini sağlayan sazlıkların, gölün tarıma açılmasını umut eden köylüler tarafından yakıldığı öne sürüldü. Alevlerin kuru sazlıklara ulaşmasıyla gölden yükselen dumanlar artarken, gölün kumluk yapısı ve çevresindeki alanların bataklık oluşu yüzünden yerden söndürme çalışması yapılamıyor.

Afyonkarahisarlı Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun önem verdiği ve mutlaka kurumadan kurtarılacağını söylediği Eber Gölü’yle ilgili bakanlığın hazırladığı bir de eylem planı mevcut. Buna göre 5 yıllık süre içinde eski günlerine kavuşturulması hedeflenen Eber Gölü’nün, tamamen kuruması halinde Akşehir Gölü’nün de bir daha canlandırılması mümkün olmayacak. Türkiye'nin 12’inci büyük gölü olan Eber Gölü’nde, Devlet Su İşleri verilerine göre şu anda yok.

Gölün çevresindeki beldelere göl sahasından geçişin sağlandığı Eber’de, bir zamanlar saz kesmek ve balık avlamak için kullanılan kayıklar, şimdi kumların üzerinde. Akşehir Gölü’nde bulunan ölü flamingolardan Eber Gölü’nde de rastlamak mümkün. Göldeki kuş ve flamingoların yakındaki Karamık ve Acıgöl gibi göllere kaçtığı tahmin edilirken, kaçamayan ya da yangından etkilenen hayvanlar, susuzluğun da etkisiyle telef oluyor.

Sazlıkların arasında çok sayıda hayvanın öldüğü sanılırken, yangına havadan müdahale olmaması halinde bir süre daha sazlık hattı boyunca devam etmesi bekleniyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2008 Cuma 15:37:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasemin IP: 81.213.202.xxx Tarih : 11.09.2008 18:51:05

ben eber gölünün yakınında ki bi köyde büyümüş bi kişiym 25yaşındaym bizim küçüklügümüzde amcalarımız dayılarımız dedelerimiz hep o gölden geçimini saglamaktaydı.o gölden çıkan yedigim balıgın tadını daha hiç bir yerde bulamadım.yılan ve sazan balıgı çıkardı hatırlıyormda hep bir adam boyu tuttuk derdi büyüklerimiz evet bende gördüm.küçükken kayıkla bi kopa çıkmıştık o sazlıklarn arasında yakaladıgımız yılan ve sazan balıklarını kızartıp yemiştik ne o balıklarn tadını nede o gölün güzelligini unutamam.uzun yıllardır gitmek nasip olmamıştı bu yıl gidebildim ama o göl yoktu artık ne balık kalmış ne o gölün suyu.çevre fabrikalarn atık suları kirletmiş gölümüzü.balıkta yok artk.burdan gölün bu hale gelmesine sebep olanlara ve buna göz yumanlara sesleniyorm o gölün çevresinde yaşayan geçimini bir zamanlar o gölden saglayan insanlara o göle yazık.bişeyler mutlaka yapılabilir.ben cok üzüldüm gölün o haline.yok olup gitmesin.BİŞEYLER YAPIN!...