4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Erkmen kiraz ihracatında merkez

Türkiye'den giden kirazın Avrupa'da marka olduğunu söyleyen Afyonkarahisar'daki S.S Erkmen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Erşen, Erkmen'in kiraz ihracatında merkez olduğunu belirtti.

2009 yılı içersindeki kiraz rekoltesinin geçmiş yıllara oranla yüksek olduğunu hatırlatan Kooperatifi Başkanı Yılmaz Erşen, fakat kalibrenin ise düşük olduğunu dile getirdi.

Havaların ısınmasından dolayı kirazların olgunlaşmadan kızardığını vurgulayan Yılmaz Erşen, "Beklentilerimiz kalibrelerin yüksek olması yönündeydi ama hava sıcaklıklarının aniden yükselmesi kirazların olgunlaşmadan kızarmasına neden oldu. Bununla birlikte kalibre sorunu ortaya çıkabilir diye düşünüyoruz. Erkmen kasabası ve Çakır köyü ihracatta kirazın merkezi konumundadır" dedi.

AVRUPA KİRAZIN EN İYİSİNİ İSTİYOR
Erkmen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erşen, ürünün çok olmasının kaliteyi artırmadığına dikkat çekti. Başkan Erşen, "Avrupa'da kiraz üretimi başladı. Çünkü kiraz sağlığa faydalı bir besin. Kirazın kanı inceltmesi nedeniyle kalp riski azalıyor ayrıca, antitoksin ağrı kesici özellikleri bulunuyor. Avrupalı bunu çok iyi biliyor ve değerlendiriyor. Avrupa'da tüketimin artması bizim bölgemizdeki kiraz fiyatlarını etkiliyor. Son dönemde içinden çıkamadığımız ekonomik kriz nedeniyle Avrupa'da eğer tüketim azaltırsa bizi de ters etkiler diye düşünüyoruz. Dövizin artışı kiraz fiyatlarını artırır. Üreticinin bölgede en büyük getiri kaynağı kirazdır. Geçen yıla oranla bu yıl kirazda verimi bol olması tavan yaptı. Bizim ürünümüz ne kadar çok satarsa fidan üretimimizde de artış olacaktır. Türkiye'de biz fidanda da adımızı duyurduk" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2009 Salı 17:33:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?