30
Nisan
2024
Salı
AFYONKARAHİSAR

Eroğlu ve Eker Afyonkarahisar'da

ÇEVRE BAKANI EROĞLU VE TARIM BAKANI EKER AFYONKARAHİSAR'DA

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarımla ilgili yatırımlarda Ziraat Bankası kredileri faiz oranında yüzde 50 indirim uygulanacağını bildirdi. Bakan Eker, vatandaşların yüzde 10'la değil de yüzde 5 faizle kredi alıp yatırım yapabileceklerini söyledi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'na hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Afyonkarahisar'a sabah saatlerinde gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valiliği önündeki tören mangasını selamladıktan sonra Vali Balkanlıoğlu'nun makamında Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker'i beklemeye başladı. Eroğlu, Bakan Eker'i beklerken yaptığı açıklamada, önceki Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga'yı bakanlığa davet ettiğini ve İmga'nın tecrübelerinden yararlanabilmek için kendisine bakanlık başmüşavirliği görevini teklif ettiklerini ifade etti.

Kente bir gün önce gelen Bakan Eker de, yaklaşık 10 dakikalık bir aradan sonra Afyonkarahisar Valiliği'ne geldi. Tören mangasını selamlayan Eker, Vali Balkanlıoğlu'nun makamında kendisini bekleyen Bakan Eroğlu'nun yanına geldi. Ev sahipliği görevini üstlenen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Bakan Eker'e oturacağı yeri gösterdi. Eroğlu, Eker'i Afyonkarahisar'da görmekten mutluluk duyduğunu belirterek, "Sen daha önce geldin. Yedin mi Afyon'un lokumunu, kaymağını?" diye sordu. Eker de Afyonkarahisar'da keyifli bir gün geçirdiğini ifade etti.

Burada gazetecilere açıklamada bulunan Eker, hükümetin hayvancılık sektörünün geliştirilmesiyle ilgili olarak kısa vadede, orta vadede ve uzun vadede tedbirler aldığını belirterek şöyle konuştu: "Orta ve uzun vadede aldığımız tedbirlerden bir tanesi, bizim kendi bütçemizden çiftçimize ödediğimiz, üreticiye ödediğimiz üretim desteği yanında ki; o tamamen hibe üretim destekleri. Bir de başlattığımız faizsiz kredi uygulamaları desteği var ve Afyonkarahisar ilimiz de dahil olmak üzere bütün Türkiye'de

ağustos ayından bugüne 3 milyar 600 milyon TL faizsiz kredi hayvancılık için kullanıldı. Bunu yaklaşık 50 bin çiftçi kullandı." Eker, Afyonkarahisar'da da bin 474 çiftçinin bu faizsiz kredilerden istifade etmek suretiyle bunları aldığını ve yatırıma dönüştürdüğünü bildirdi.

BANKA FAİZLERİ YÜZDE 10'A DÜŞTÜ

Besi kredilerinin vadesinin iki yıl olduğunu ifade eden Eker, yetiştiricilik kredileri yani damızlık et sığır yetiştiriciliği, damızlık sığır yetiştiriciliği, damızlık düve yetiştiriciliği, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, mandacılık bunların da vadesinin 7 yıl oluğunu dile getirdi. Eker, yaptığı açıklamada, "İki yılı ödemesiz kredi alıyorsun, faiz yok 2 yıl hiç ödeme yok. Toplam süre 7 yıl, 5 yılda da aldığın para ne, kaç para almışsan bunu taksitler halinde geri ödüyorsun. Bu tabi çok büyük bir imkan" dedi.

2011 yılında da bu uygulamanın devam edeceğini belirten Eker, sözlerine şöyle devam etti: "Geçen gün başbakanımız da açıkladı. Ziraat Bankası'nın çiftçilere kullandırdığı kredilerin faiz oranı yüzde 13'tü. Bu yüzde 10'a düşürüldü. Ancak, iki alanda kredi faiz oranı sıfır. Biraz önce birini söyledim. Hayvancılık kredilerin faizi sıfır. Damla sulama kredilerinin faizleri sıfır. Damla sulamada da faiz yok yatırımlarında. Diğer tarımla ilgili yatırımlarda faiz oranı yüzde 50 indirimle uygulanacak. Ne demek bu yani; yüzde 10'la değil yüzde 5 faizle vatandaşımız kredi alıp yatırım yapabilecek."

Hükümet olarak amaçlarının Türkiye'de tarım ve hayvancılığa orta ve uzun vade de daha çok yatırım yapılması olduğunu söyleyen Eker, geçmiş yıllarla, geçmiş dönemlerle mukayese edildiğinde üç dört kat tarıma olan yatırımın arttığını ifade etti. Eker, örneğin 2002 yılında bir yılda tarımda yapılan sabit sermaye yatırımı tutarı yaklaşık 2,5 milyar civarındayken şimdi 6,5- 7 milyar liraya çıktığını belirterek "Yani 3-4 kat tarıma olan yatırım arttı. Bu tabi bizim sağladığımız imkan, geliştirdiğimiz projelerle, vatandaşımızın buna rağbet etmesiyle ortaya çıkan bir durum" diye konuştu.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da, Afyonkarahisar'ın hayvancılık açısından çok önemli bir merkez olduğunu belirterek, kentin İstanbul'un et ihtiyacının büyük bir kısmını karşıladığını belirtti. Bakan Eroğlu, sucuk açısından çok ileri noktalarda olduklarını belirterek şöyle konuştu: "Biz Afyonkarahisar'a baraj gölet ve sulama tesisleri yapıyoruz. Gerçekten çok önemli bir il. Ulaşım açısından büyük avantajları var. Bunun dışında teknolojik sera açılmaya başlandı. Buradan domates biber ihracatları başlıyor. Burası Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın desteklerine muhtaçtır."

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da tarım ve hayvancılık konusunda Afyonkarahisar'ın söyleyeceği çok sözün olduğunu dile getirdi. Vali Balkanlıoğlu, bununla ilgili Afyonkarahisar'da göz doyurucu müteşebbislerin bulunduğunu belirterek şunları söyledi: "Hakikaten 3 bin adet büyük baş hayvan besleyen müteşebbisler gördüm ben burada. Hatta mevcudunu daha da artırmak isteyenler var. Bu potansiyelin daha da ileriye gitmesi için hükümetin sağladığı pek çok imkan var. Afyonkarahisar'da son 7 yıl içerisinde devletin ödediği tarımsal teşvikler miktarı 523 milyon lirayı geçmiş, yani eski para ile yarım katrilyon çiftçiye destek sağlanmış, sağlanmaya da devam ediliyor. Eskiyle oranlandığı zaman kıyas edilemeyecek büyük teşvikler var. Bu teşviklerden de nerede, nasıl istifade edileceğini Afyonkarahisar üreticisi gayet iyi bilmekle beraber karşılaştıkları sorunları bakanımıza ilettiler."

Ziyaretin sonunda Afyonkarahisar Valisi Balkanlıoğlu tarafından her iki bakana da Bayat kilimi hediye edildi.

ÇEVRE BAKANI EROĞLU VE TARIM BAKANI EKER AFYONKARAHİSAR'DA
ÇEVRE BAKANI EROĞLU VE TARIM BAKANI EKER AFYONKARAHİSAR'DA
ÇEVRE BAKANI EROĞLU VE TARIM BAKANI EKER AFYONKARAHİSAR'DA
ÇEVRE BAKANI EROĞLU VE TARIM BAKANI EKER AFYONKARAHİSAR'DA
İHA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2011 Pazar 17:07:01
Güncelleme :10 Ocak 2011 Pazartesi 01:24:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?