1
Mayıs
2024
Çarşamba
AFYONKARAHİSAR

Et sektörü kırmızı alarm veriyor

AFYONKARAHİSAR'DA ET SEKTÖRÜ MASAYA YATIRILDI

Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Mühsürler, devletin piyasaya girmesi ve sektöre yönelik haksız bölgesel teşvikleri nedeniyle et sektörünün kırmızı alarm vermeye başladığı belirtti.

Et Sektörü İstişare Toplantısı, Afyonkarahisar ve bölge temsilcilerinin katılımıyla Afyonkarahisar Ticaret Borsası'nda (ATB) gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, yaklaşık 10 aydır et sektörünü etkileyen fiyat istikrarsızlığı ve yüksek fiyat oluşumlarının sektörü tehdit ettiğini söyledi. Serbest piyasa ekonomisi şartlarında oluşmasında sakınca görmedikleri et fiyatlarının devletin bu piyasaya girmesi ve yine devletin sektöre yönelik haksız bölgesel teşvikleri nedeniyle kırmızı alarm vermeye başladığını kaydeden Mühsürler, sektörde faaliyet gösteren firmaların parasıyla kesim için hayvan bulmakta zorlandığını vurguladı.

Mühsürler, hayvan azlığının yanında bir de piyasadaki standart ve akıl dışı fiyatların firmaları zor durumda bıraktığını söyledi. Piyasada faaliyet gösteren firmaların birbiriyle fiyat konusunda rekabet etmek zorunda kaldığını anlatan Mühsürler, bu nedenle yumurta piyasasında olduğu gibi günlük olarak kesim fiyatlarının tek bir elden, tek bir çatıdan açıklanmasının firmalar açısından büyük bir kazanç olacağı inancında olduklarını dile getirdi. Kırmızı et üreticilerinin biraraya geleceği bir oluşumla sektördeki fiyat oluşum mekanizmasını kontrol altına alabileceklerine inandıklarını aktaran Mühsürler, bu oluşumun Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak gerçekleşmesi için Afyonkarahisar Ticaret Borsası olarak ellerinden ne geliyorsa maddi ve manevi olarak yapacaklarını söyledi.

Peygamber Efendimizin 'Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır' sözünü hatırlatan Mühsürler, "Bu nedenle siz değerli meslektaşlarımın biraraya gelerek oluşturacakları Et Üreticileri Birliği de hayırlı sonuçlara vesile olacaktır" diye konuştu.

Mühsürler, sektörle ilgili sıkıntıların dile getirileceği toplantı sonucunda ortaya çıkan kararların Ticaret Borsası tarafından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve milletvekillerine ulaştırılacağının altını çizdi.

Mühsürler'in konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

AFYONKARAHİSAR'DA ET SEKTÖRÜ MASAYA YATIRILDI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2010 Salı 19:00:02
Güncelleme :20 Nisan 2010 Salı 23:44:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?