3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Fare sorununa zehirli buğday çözümü

FARE SORUNUNA ZEHİRLİ BUĞDAY ÇÖZÜMÜ

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri, Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Küçükhüyük beldesinde ekili alanlardaki fare istilasını önlemek amacıyla köylülere zehirli buğday dağıttı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bitki Koruma Hizmetleri Daire Başkanı Emin Şahin ve bakanlık görevlilerinden oluşan bir heyet, Küçükhüyük beldesine giderek tarlalardaki fare istilasını yerinde inceledi. Yetkililer, köy halkı ile birlikte ekili alanlara giderek zehirli buğdayın nasıl kullanılacağını vatandaşlara gösterdi. Çiftçilere fare ile toplu mücadele konusunda bilgi veren Şahin, yaz aylarında farelerin yiyebileceği bol miktarda besin olduğunu söyleyerek o dönemde tarlaya atılacak zehirli yemi farelerin

yemeyeceğini ve bu nedenle kış aylarında yapacakları mücadelede başarı oranının yüksek olacağını belirtti. Farelerin çoğalmasının mevsimsel yağışların gecikmesi ve farelerle beslenen etçil hayvanların bilinçsizce öldürülmesine bağlayan Şahin, şunları söyledi: "Fare mücadelesinde sonuç alabilmenin ön koşulu toplu mücadeledir. Çünkü siz bireysel olarak ne kadar ilaçlama yaparsanız yapın fareler birkaç gün sonra yeniden gelir. Onun için bölgenin tamamının ilaçlanması gereklidir."

DAĞITILAN ZEHİRİN PARASININ KÖYLÜDEN ALINMASI YANLIŞ

Tarladaki bilgilendirmenin ardından Küçükhüyük Belediyesi önünde çiftçiler yetkililer tarafından dağıtılan zehirleri aldı. Ancak zehirlerin 5 TL karşılığında çiftçilere satılması tepkilere neden oldu. Çiftçi Mallarını Koruma Başkanı Şaban Tosun, zehirli buğdayların para karşılığında satılmasına anlam veremediklerini belirterek şöyle konuştu: "Burada söz konusu olan büyük bir meblağ değil. Oysa bu kasabadaki çiftçiler için bu büyük para olabilir. Bugün çiftçinin hali ortada. İnanın bazısının cebinde 5

lira yok. Bunu biliyorum. Bu nedenle zehrin parasının çiftçiden alınmaması gerektiğine inanıyorum.

Tosun, kendisinin de zamanında Ziraat Odası Başkanlığı yaptığını belirterek şunları söyledi: "Benim zamanımda 600 üyesi olan odanın şu an neredeyse 2 bin üyesi var. Çiftçiden birçok işlem için para talep eden oda bu zehri karşılayabilirdi."

FARE SORUNUNA ZEHİRLİ BUĞDAY ÇÖZÜMÜ
FARE SORUNUNA ZEHİRLİ BUĞDAY ÇÖZÜMÜ
İHA
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2009 Cuma 14:19:02
Güncelleme :12 Aralık 2009 Cumartesi 15:53:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?