3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Frig Vadisi turizm cenneti olacak

Anadolu'nun en önemli tarihi yerleşim yerlerinden Frig Vadisi, üç ilin valisiyle masaya yatırıldı.

Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya valileri, vali yardımcıları, Kültür ve Turizm Müdürleri, İl Genel Meclisi başkanları ile diğer görevlilerin katılımları ile Frig Vadisi konulu toplantının ikincisi Afyonkarahisar Valiliği toplantı salonunda gerçekleşti.

Büyük bölümü Afyonkarahisar sınırları içerisinde bulunan ve Anadolu'da en önemli tarihi yerleşim yerlerinden biri olan Frig Vadisi'nin turizm alanında hak ettiği yeri alabilmesi ve gerek tanıtım gerek üç il sınırları içerisinde bulunan vadi hakkında gerçekleştirilecek etkinliklerin koordinesi açısından büyük önem taşıyor.
Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar başta olmak üzere sınırları içerisinde Frig uygarlığına ait önemli yapı ve eserler bulunan Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya, İl Genel Meclisi Başkanları, Kültür ve Turizm Müdürleri, İl Özel İdaresi Sekreterleri, üniversite temsilcilerinin yer aldığı heyet Afyonkarahisar Valiliği salonunda bir araya geldi.
Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga'nın açılış konuşması ile başlayan toplantıda, Frig Vadisi'nde yapılabilecek çalışmalar ele alındı.

Afyonkarahisar'ın Frigler'in uzun süre yaşadığı bir yerleşim merkezi olduğunu söyleyen İmga, Frigler'in Afyonkarahisar'da M.Ö. 7. yüzyılda yaşamaya başladığı belirtti. Vali İmga, yaptığı konuşmada, "Frigler, Kimmer ve İskitler'in Anadolu'ya yaptığı baskınlar sonucu siyasi üstünlüğünü kaybetmiş ve M.Ö. 7. yüzyıldan itibaren Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya bölgesiniiçeren bir plato olan dağlık bölgeyi yeni bir yerleşim yeri olarak seçmişlerdir. Kültürel uzantı olarak da, Akdeniz ve Ege denizine kadar uzanmışlardır. Bu nedenle bölge Dağlık Frigya olarak adlandırılmış, hatta sıcak su kaynaklarının çokluğundan dolayı Frigya Salutaris olarak adlandırılmış ve günümüze kadar da Frigya adıyla ve kültürüyle yaşamaya devam etmiştir" dedi.

BİRLİK VE BERABERLİK İÇERİSİNDE BAŞARILI OLABİLİRİZ

Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe ise üç ilin ortak hareket etmesini sağlayacak kurulun Frig Vadisi'nin tanıtımı açısından önemli hizmetleri yerine getireceğine olan inancını dile getirdi. Vali Kocatepe, tek başına parça parça yapılacak toplantıların bir sonuç vermeyeceğini düşünerek üç ilin ortaklığında yapılacak çalışmalarla Frig Vadisi'ni ülke gündemine taşımaya karar verdiklerini söyledi.

Frig Vadisi'nin bölge ve Türkiye açısından taşıdığı önemin herkes tarafından bilindiğini ifade eden Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar da, "Amerika'yı yeniden keşfetmiyoruz. Frig Vadisi'nin önemi ortada. Bir turist bu üç ilden birine gittiği zaman ona Frig Vadisini gezdirirken, bizim ilimiz sınırları içerisindeki kısmı bitti. Geri kalanı diğer ilde diyerek geçemezsiniz. Bu nedenle üç ilin ortaklığında Frig Vadisi'nin ele alınması son derece olumludur" dedi.
FRİG HAVZASI

Frig Vadisi yerine Frig Havzası ifadesini kullanan Kılıçlar, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü oldukça geniş bir alan. Frig Havzası Turizm Birliği kurulmalı. Bu birliğe İl Özel İdareleri kanalıyla valilikler de katılmalı. Üniversitelerimiz de eğer katılabilirse onlar da birliğe alınabilir. Ancak birliğe katılmak birliğe bir katkı yapmak demektir. Bu nedenle üniversitelerimiz katılamasalar da biz üniversitelerimizden faydalanacağız."

iha
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2009 Salı 20:22:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?