3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Gazetecilik ayıbında meslek dayanışması

Bir yerel gazetecinin karıştığı rüşvet skandalı Afyon’u sarstı. Rüşvet olayını duyuran 17 yerel gazetenin sahibi, ortak bir kararla söz konusu gazetecinin adını deşifre etmeme ve olayın üzerine gitmeme kararı aldı. Gerekçe olarak da, ‘Arkadaşımız rencide olur’ gösterildi.

AFYON biri 1000, diğeri 4500 dolarlık iki rüşvet iddiasıyla çalkalanıyor. 1000 dolarlık rüşvet iddiası AKP İl Teşkilatı’nı karıştırıp bir istifaya yol açarken, 4500 dolarlık rüşvet iddiası da 17 yerel gazetenin ortak açıklama yapmasına neden oldu.

Olaya Başbakan Tayyip Erdoğan el koydu. Skandal, işlerinin halledilmesi için şartlı bağış yapan bir işadamı, aracılık eden AKP İl Yönetim Kurulu üyesi ve durumu öğrenen bir gazeteci arasında yaşandı.

ORTAK KARAR

İkbal Otel’de, 23 Kasım akşamı toplanan Afyon’daki 17 yerel gazetenin sahibi, rüşvet iddialarını haber yapmamak için 4 bin 500 dolar almakla suçlanan gazeteci S.Ö. olayının üzerine gitmeme kararı aldı. Meslektaşları S.Ö.’nün rencide olmaması için isminin deşifre edilmemesi yönünde ortak karar alan Afyonlu gazeteciler, yayınladıkları deklarasyonla olayı kınayarak, ‘Skandala sebep olanların böyle olaylara bir daha tevessül etmemeleri’ tavsiyesinde bulundu. Afyon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Odak Gazetesi’nin sahibi Mehmet Emin Güzbey, ‘Afyon’daki gazeteciler bu olaya seyirci kalmadı. Tüm gazetelerde yer alan deklarasyonla olayı kınadık. Afyon halkını uyardık. Bu tür taleplerde bulunan meslekdaşlarımızı cemiyete ihbar etmelerini istedik. Ama bu işe bulaştığı iddia edilen gazeteciyi deşifre etmeye gerek yok. Olayın daha fazla duyulmasının Afyon’a bir yararı yok.’ dedi.

1000 DOLAR

İddiaya göre, Çakıcıoğlu Petrol’un sahibi Osman Çakıcı, açacağı LPG istasyonunun İl Sağlık Müdürlüğü’ndeki işlemleri için AKP İl Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Keskin’den yardım istedi. Keskin, Osman Çakıcı ve yumurta ticaretiyle uğraşan Hasan Çınar’ı da yanına alarak İl Sağlık Müdürü Hasan Çalışkan’ı makamında ziyaret etti. Müdür Çalışkan, ‘Yasal olarak bir engel yoksa yardımcı olurum’ dedi. Osman Çakıcı, Çalışkan’ın jestine ‘Ben de müdürlüğe iki klima almak istiyorum’ diyerek karşılık verdi. Çakıcı, klimalar için gerekli olan 1000 doları görüşmede bulunan yumurtacı Hasan Çınar’a hemen teslim etti. Ancak LPG istasyon izni Sağlık Müdürlüğü tarafından onaylanmadı. Osman Çakıcı AKP İl Başkanı Burhanettin Çoban’a giderek, ‘Benden 1000 dolar para aldılar ama işimi halletmediler’ diyerek şikayetçi oldu. Bunun üzerine yumurtacı Hasan Çınar’a teslim edilen 1000 dolar, Çakıcı’ya iade edildi.

4500 DOLAR

Ancak olay duyulmuştu. Yerel bir gazetenin sahibi S.Ö., AKP’li Tuncay Keskin’e giderek, ‘Olayı gazetede yazmam için bana 10 bin dolar teklif edildi. Ne diyorsunuz?’ dedi. Bunun üzerine Tuncay Keskin haberin yazılmaması için S.Ö.’ye 4 bin 500 dolar verdi. Haber yayınlanmadı. Ancak olay bu kez de diğer gazeteciler tarafından duyuldu. Odak Gazetesi isim vermeden olayı manşetine taşıdı.

İADE ETTİK

AKP Afyon İl Başkanı Burhanettin Çoban, iddiaları araştırmak için Abdullah Aydoğan ve Hasan Boyaman’ı görevlendirdiklerini söyledi: ‘Tuncay Keskin’in rüşvet alması söz konusu değil. Ortada Sağlık Müdürlüğü’ne klima alınması için verilen 1000 dolar var. Onu da alıp Osman Çakıcı’ya iade ettik.’

ERDOĞAN KIZDI

Olay üzerine İl Başkanı Burhanettin Çoban, Belediye Başkanı Abdullah Kaptan ve altı milletvekili Ankara’da biraraya gelerek, Erdoğan’la görüştü. Erdoğan, ‘Nelerle uğraşıyorsunuz? Bu iddiaların basına yansıması hoş değil. Bunlar çirkin şeyler. Aranızdaki sorunları çözün’ talimatını verdi. Bu arada, AKP, Afyon’daki siyasi sürtüşmeler ve rüşvet olaylarıyla ilgili soruşturma başlattı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2004 Pazar 15:28:38
Güncelleme :15 Aralık 2004 Çarşamba 13:20:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?