2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

'Geç kalma, hayatı kaçırma'

Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Vural Kavuncu, 200'e yakın değişik romatizmal hastalığın bulunduğunu belirterek, "Günümüzde romatizmal hastalıkların yol açtığı bedensel sorunlar yaşam kalitesini bozan en önemli nedenler arasında yer alıyor" dedi. 

Sağlık Gönüllüleri Türkiye Derneği tarafından, Abbott firmasının desteğiyle, “İltihaplı romatizmal hastalıklar” ile ilgili kamuoyunun dikkatini çekmek, halkı hastalıklar ve tedavileriyle bilinçlendirmek amacıyla ülke çapında yürütülen “Geç kalmayın, hayatı kaçırmayın” kampanyası çerçevesinde Afyonkarahisar'da bir toplantı düzenlendi.

5 yıldızlı Korel Termal Otel'de düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak katılan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Vural Kavuncu, teşhis ve tedavisindeki gecikmeler nedeniyle bir çok insanın hayattan kopmasına ve yaşam süresinin kısalmasına neden olan iltihaplı romatizmal hastalıklar “Romatoid Artrit” (RA) ile “Ankilozan Spondilit”e dikkat çekti. Romatoid Artrit'in, simetrik eklem tutulumu ile karakterize sakatlığa neden olabilen, hayat kalitesini azaltan ve beklenen yaşam süresini kısaltan, ağrılı, kronik iltihablı ve 45-65 yaş aralığında görülen bir romatizmal hastalık olduğunu belirten Kavuncu, "Eklemlerde ilerleyici yıkıma yol açan bu hastalıkta, yapısal hasar en geç 2 yıl içinde belirgin hale geldiğinden, Romatoid Artrit tanısının gecikilmeden konulabilmesi için hastalığa ait bilinirliğin artması ve ilgili uzman hekime erkenden başvurulması çok önemlidir. Ankilozan Spondilit hastalığı ise öncelikle omurgayı tutan ağrılı, şekil bozukluğu ve aktivite kısıtlanması sonucu sakatlığa neden olan iltihablı romatizmal bir hastalıktır. Ankilozan Spondilit, sıklıkla 20-40 yaş aralığında görülmekle birlikte, diğer yaşlarda da ortaya çıkabilir. Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre 2-3 kat daha fazladır. Ankilozan Spondilit ile ilgili yapılmış ulusal bir epidemiyolojik çalışma bulunmamakla birlikte, bu hastalığın ülkemizde batı ülkelerine göre daha sık görüldüğü bilinmektedir. Bu hastalığın başlıca bulguları arasında 3 aydan uzun süren bel, sırt ağrısı ve sabah tutukluğu yer almaktadır. Bel ağrısının travma gibi farklı nedenlerden kaynaklanıyor olabilmesi ve toplumda sık görülmesi birinci basamak sağlık hizmetleri düzeyinde tanıda gecikmeye neden olmaktadır. Bu nedenle bu hastalığa ilişkin bulguların bilinirliği önem arz etmektedir" diye konuştu.

ERKEN TANININ ÖNEMİ 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Vural Kavuncu, şunları söyledi; "Halk arasında kas ve eklem ağrıları tek bir isimle, romatizma olarak isimlendirilir. Halbuki 200'e yakın değişik romatizmal hastalık bulunmaktadır ve bunlardan bazıları iltihap ile seyreder. İltihaplı romatizmalar ilk aşamada kas ve eklemleri tutsa da zamanla kalp, akciğer, karaciğer, göz, cilt özetle tüm vücudu etkileyebiliyor. Günümüzde romatizmal hastalıkların yol açtığı bedensel sorunlar yaşam kalitesini bozan en önemli nedenler arasında yer alıyor. Bu hastalıklarda en önemli sorunumuz tanının geç konulması ve hastaların uygun tedaviyi alamamasıdır. Bazen 10-20 sene boyunca hasta olup hiç tedavi almamış hastalarla karşılaşıyoruz. Bunun bir çok nedeni bulunuyor. Eskiden iltihaplı romatizmal hastalıklarda tedavisinin olmadığına inanılırdı. Ancak bilimin ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık elimizde çok güçlü ilaçlar var. Bunun için hastalarda kalıcı bozukluklar oluşmadan, yani geç kalınmadan hastalığın erken dönemde tanısının konulması ve tedavinin başlanması çok önemlidir."

.
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2008 Salı 14:58:19
Güncelleme :12 Nisan 2008 Cumartesi 11:49:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?