4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

'Gençler ormana sahip çıkıyor'

Afyonkarahisar'da, orman yangınları ile mücadele komisyonu,  Vali Haluk İmga başkanlığında toplandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali İmga, tabiatla mücadelenin ülke ve millet olarak sürdüğünü söyledi.

Vali İmga, orman yangınıyla mücadeleye gerek Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı ilgili kuruluşlar gerek silahlı kuvvetler başta olmak üzere pek çok kamu kuruluşları ile birlikte çalıştıklarını anlattı. İmga, Türkiye'de orman varlığının yıldan yıla geliştiğini söyledi. Genç kuşakların ormana sahip çıktıklarına dikkat çeken Haluk İmga, çevre bilincinin iyice aşılandığını belirterek şöyle konuştu: "İşin teknik cephesini bilen ormancı arkadaşlarımdan öğrendiğim kadarıyla, ülkemizin kentleşme sürecinde kırsal kesimde nüfusun ayrılmasıyla birlikte özellikle orman köylerinde orman varlığı hızla tekrar eski dengelerine kavuşmaya başladı. Bu memnuniyet verici bir durum. Bunun yanı sıra genç kuşaklarda, çocuklarımızda büyük bir çevre bilincinin oluştuğunu görüyoruz. Yeni kuşaklar çevreye ve doğal yaşama karşı bizden çok daha hassas. Bu dünyanın geleceği adına, ülkemizin geleceği adına umut vericidir."

GÜZEL BİR YATIRIM OLDU
Afyonkarahisar'da yaklaşık 2 milyon 738 bin fidan dikildiğini anlatan Vali İmga, ağaçlandırma seferberliğine dikkat çekti. İmga, Çevre ve Orman Bakanı'nın büyük çabaları ve sayın başbakanın konuya sahip çıkmasıyla bir ağaçlandırma seferberliği söz konusu olduğunu söyledi. Bu ağaçlandırma seferberliğiyle aşağı yukarı Trakya yüzölçümüne denk bir arazinin orman alanı haline getirilmesinin amaçlandığını anlatan İmga, "Geçen yıl bu çerçevede ilimizde de bir takım çalışmalar yapıldı ve 2 milyon 738 bin fidan dikildi. Bu da Afyonkarahisar'ın geleceği adına çok güzel bir yatırım oldu" dedi.

Vali İmga, dikilen fidanlara sahip çıkılması gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Tabii fidanı sadece dikmekle olmuyor. Sahiplenmek gerekiyor. Ben gerek saygıdeğer vatandaşlarımızın gerek ilgili tüm kuruluşlarımızın bu olaya sahip çıkacağına inanıyorum. 2009 yılı orman yangınlarıyla mücadele hazırlıklarının sağlıklı olmasını diliyorum. Yangınsız bir yıl geçirmemizi diliyorum."

BASIN, BİZİM GÖZÜMÜZ KULAĞIMIZ
Eskişehir Orman Bölge Müdürü Sıtkı Küçüköz de orman konusunda basın temsilcilerinin çok önemli bir rolü olduğunu söyledi. Ormanların çoğaltılması noktasında basın tarafından birçok etkili yazılar kaleme alındığını anlatan Küçüköz, şunları söyledi: "Kamu kurum ve kuruluşları görevlerini yapar. Ama ormanların çoğaltılması noktasında basınımız çok önemli. Onlar görmediğimizi görürler, söyleyemediğimizi söylerler. Basınımız bizim gözümüz kulağımız olur."

Toplantıda olası bir yangında tedbirlerin resmiyete kavuşacağını açıklayan Sıtkı Küçüköz; sözlerine şöyle devam etti: "Her yıl olduğu gibi bu yıl da toplantıda komisyon kararı alacağız. Olası bir orman yangınında da tedbirleri resmiyete kavuşturacağız. Geçen sene ilk defa böyle bir protokol imzalamıştık. Bu orman yangınları pek kontrol da edilemeyebilir. Biz ne kadar tedbiri alsak da, yangın kontrolden çıkabilir. Ancak bizim üzerimize düşen kendi önlemlerimizi almaktır."

Orman teşkilatı olarak sezona başlarken ilk başta kendi elemanlarını eğittiklerini anlatan Küçüköz; şöyle konuştu: "Elemanlarımız orman mühendisi de olsa, her şeyi bildiğimizi iddia edemiyoruz. Çünkü teknoloji dev adımlarla ilerliyor. Teknoloji çok ilerledi artık helikopterle söndürme çalışmaları yapılıyor. Kendi teşkilatımızdan başlayarak ekibimizi eğitiyoruz. Yangın çıkma riski yüksek bölgelerde kış aylarında kahveleri gezerek vatandaşı eğitmeye çalışırız."

Konuşmaların ardından Vali Haluk İmga ile birlikte 18 kamu kurum ve kuruluş müdürleri protokolü imzalayarak olası orman yangınında alınacak tedbirler resmiyete kavuşturuldu.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 18:09:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?