1
Mayıs
2024
Çarşamba
AFYONKARAHİSAR

Gurbetçi gençler şehitlikleri gezdi

AVRUPA'DA YAŞAYAN 350 TÜRK GENCİ AFYONKARAHİSAR'DA

Belçika, Hollanda ve Fransa'da yaşayan ve Türkiye'nin tarihi yerlerini görme şansı bulamayan lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşan 350 Türk genci, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü tarafından 'Avrupa'daki Türk Gençliği Kendi Kültürü ve Tarihiyle Buluşuyor' Projesi kapsamında Afyonkarahisar'a geldi. Avrupa'da yaşayan Türk gençleri, Kurtuluş Savaşı'nın başladığı yer olan Afyonkarahisar'ın Kocatepe bölgesindeki şehitlikleri ziyaret etti.

Afyonkarahisar'da bir gece konaklayan 350 genç, 7-19 Temmuz tarihleri arasında Edirne'den başlayarak Ankara'da sonlanacak toplam 12 gün sürecek gezi kapsamında Kocatepe Şehitliği'ni ziyaret etti. Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliğini ziyaret eden gençlere, Kurtuluş Savaşı ve Kocatepe'de yaşananlarla ilgili bilgi verildi.

Projenin Avrupa ayağından sorumlu olan Paris Büyükelçiliği Kültür, Turizm ve Tanıtım Müşaviri Hasan Yavuz, proje kapsamında lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi gören ve daha önce Türkiye'ye çok az gelmiş başarılı öğrencilerin Türkiye'ye proje kapsamında geldiklerini dile getirdi. Yavuz, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Fransa, Belçika ve Hollanda'da doğarak halen lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşan 'Avrupa'daki Türk Gençliği Kendi Kültürü ve Tarihiyle Buluşuyor' Projesi kapsamında Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ile birlikte projeyi gerçekleştiriyoruz. 8 ili kapsayan ve 12 gün süren bir projedir."

Yavuz, medeniyetlerin incisi İstanbul, serhatlar şehri Edirne, başkentler diyarı Bursa, kurtuluşun sembolü Çanakkale, Milli Mücadele'nin en temel noktası Afyonkarahisar, Mevlana'nın hoşgörü diyarı Konya ve Cumhuriyetin başkenti Ankara'dan oluşmak üzere tarih, kültür, medeniyet, ahlak ve değerlerin tanıtılmasını hedefleyen bir proje ile yola çıkıldığını anlattı.

Proje öncesinde 8 aya yakın bir ön çalışma gerçekleştirdiklerini anlatan

Yavuz, şunları söyledi: "Öğrencilerin seçilmesi, yerleştirilmesini içeren bir çalışma aşamasıydı bu. Öğrencilerimizin içinde kendi sahasında çok başarılı mastır, lisans ve doktora yapan çok başarılı çocuklarımız var. Afyon'dan, Kütahya'dan Elazığ ve tüm Anadolu'dan Avrupa'ya gelen gurbetçilerimizin 40 yıl sonra 2. ve 3. nesli ile bu gezileri gerçekleştiriyoruz. Avrupa'da yaşayıp kendi yörelerini bilmeyen ve en az Türkiye'ye giden öğrenciler seçildi gezi için."

Hasan Yavuz, 350 gencin yaşadıkları ülkelerde yüksek öğrenim gören ve gelecekte başarılı olma olasılığı çok yüksek olan gençlerden seçildiğini belirterek, uzun vadede bu gençlerin Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Ellerinde Türk bayrakları ile Kocatepe'yi gezen gençler, duygu ve düşüncelerini şiirlere yansıttı. Büyük bir dikkatle rehberleri dinleyen gençler fotoğraf çektirmeyi ihmal etmediler.

AVRUPA'DA YAŞAYAN 350 TÜRK GENCİ AFYONKARAHİSAR'DA
AVRUPA'DA YAŞAYAN 350 TÜRK GENCİ AFYONKARAHİSAR'DA
AVRUPA'DA YAŞAYAN 350 TÜRK GENCİ AFYONKARAHİSAR'DA
AVRUPA'DA YAŞAYAN 350 TÜRK GENCİ AFYONKARAHİSAR'DA
AVRUPA'DA YAŞAYAN 350 TÜRK GENCİ AFYONKARAHİSAR'DA
İHA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2010 Perşembe 15:34:03
Güncelleme :15 Temmuz 2010 Perşembe 19:37:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?