30
Nisan
2024
Salı
AFYONKARAHİSAR

Hamm ile kardeş şehir protokolü

Afyonkarahisar, Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'ne bağlı Hamm kenti ile kardeş şehir oldu. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Abdullah Kaptan, düzenlenen imza töreninin ardından sahneye çıkarak şarkı söyledi. 

Hamm Büyükşehir Belediyesi ile Afyonkarahisar Belediyesi arasında "Kardeş Şehir Protokolü" imzalandı. Korel Termal Resort Clinic Otel'de düzenlenen törenin açılışında konuşan ve projede büyük emeği bulunan Afyonkarahisar Belediyesi Başdanışmanı Hüseyin Tanrıkulu, gerçekçi, amacı belli ve kısa zamanda protokol imzalanacak noktaya getirilen ilişkilerin, mutlu bir sonla noktalandığını söyledi. Hamm kentiyle ilişkileri geliştirme hususunda, Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı ile Vali Muzaffer Dilek'in kendilerine destek vererek cesaretlendirdiğini ifade eden Tanrıkulu, "Afyonkarahisar ve Türkiye'nin tanınması ve tanıtılması amacıyla 1 yıl içinde diplomasi fırtınası estirerek örnek bir kardeşlik tesis ettik. Bu kardeşliğimiz sürecek" dedi. Rahatsızlığı nedeniyle törene tekerlekli sandalyeyle katılan Tanrıkulu, konuşmasının ardından davetliler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı. Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Hunsteger Petermann ise tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek, "Almanya, kökleri Türkiye olan 3 milyon insan için bir vatan haline dönüştü. Allah'ın izniyle ülkelerimiz ve şehirlerimiz arasında barış ve anlayış istiyorum. Ben tolere, güven ve dostluk istiyorum. Böyle tarihi bir güne ve önemli olaya dahil olmanın gururunu yaşıyorum. Dostluğumuz uzun ve gidecek olduğumuz yol Allah'ın eşliğinde olsun" diye konuştu. 

"AVRUPA'YA YAKLAŞMANIN GAYRETİ İÇİNDEYİZ" 

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Abdullah Kaptan da, 200 bin nüfusu bulunan Hamm kentinde 20 bin Türk'ün yaşadığına dikkat çekti. Kaptan, "Hep birlikte uzun soluklu projelerle bu birlikteliğin artarak devam edeceğine yürekten inanıyorum. Afyonkarahisar halkı olarak hızla Avrupa'ya yaklaşmanın çalışması ve gayreti içerisindeyiz. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi konusunda hiçbir tereddütümüz yoktur" dedi. Afyonkarahisar Valisi Muzaffer Dilek ise şunları söyledi; "Bugüne kadar Türk ve Alman ulusları arasında yaşanan hiçbir problem yoktur. Uluslararası ilişkilerde de Türkler ile Almanlar hiç karşı karşı gelmemiştir. Almanlar, 1. Dünya Savaşı'ndaki müttefikimiz, 2. Dünya Savaşı'nda ise savaşmadığımız bir ulustur. 200 yıldır devletten devlete olan olumlu ilişkiler, karşılıklı sevgi ve saygı ile süreklilik kazanmıştır". 

Konuşmaların ardından, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Abdullah Kaptan ile Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Hunsteger Petermann kardeş şehir protokolünü birlikte imzaladı. Her iki başkan, birbirlerine çeşitli hediyeler verdi. İmza töreni sonrasında Afyonkarahisar Belediyesi'nin halk oyunları ekipleri bir gösteri yaptı. Ekipler, Almanlar'dan büyük alkış alırken, sahneye çıkan Belediye Başkanı Abdullah Kaptan da, "Seni ben ellerin olsun diye mi sevdim" şarkısını seslendirdi. 

Hamm kenti ile yapılan kardeş şehir protokol programına, Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Şahin, Ağır Ceza Reisi Veysel Garani İsmailoğlu, Baro Başkanı Mümtaz Akıncı, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Melih Yurter, Hamm Büyükşehir Belediyesi Uyum Meclisi Başkanı Erdoğan Çelikçi, CDU, SPD, Yeşiller ve FDP partilerinden Belediye Meclis Üyeleri, Uyum Meclisi Üyeleri, Sağlık Sosyal ve Gençlik Daireleri Genel Müdürü Theodor Hesse, Sosyal Entegrasyon Dairesi Başkanı Wolfgang Müller, Entegrasyon Sorumlusu Günter Schwibbe, Vatandaşlık Daireleri Başkanı Thomas Köster ile çok sayıda davetli katıldı.
iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2006 Pazar 10:45:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?