3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Hava kirliliği masaya yatırıldı

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Hasan Hüsnü Eren, hava kirliliğiyle mücadele konusunda herkese büyük görevler düştüğünü belirterek, "Afyonkarahisar malesef coğrafi olarak kötü bir yerleşim yeri konumunda bulunuyor. Dağları ve tepeleri tıraş yapamayacağımıza göre, havayı az kirletmemiz gerekiyor" dedi. 

Afyonkarahisar Tabip Odası tarafından düzenlenen 'Hava kirliliği, insan sağlığına etkileri ve çözüm önerileri' konulu panelde konuşan İl Sağlık Müdürü Hasan Hüsnü Eren, hava ve çevre kirliliğiyle sadece bir müdürlüğün başa çıkamayacağına dikkat çekti. Toplumda çevre kirliliğiyle mücadele bilincinin olması gerektiğini, kentteki hava kirliliğiyle ilgili en büyük sorunun da inversiyon (hava koşullarına bağlı olarak havadaki zehirli gazların yere çökmesi sonucu oluşan tehlikeli olay) olduğunu ifade eden Eren, "Havada bir akım olmadığını için hava kirliliği oranı yüksek. Onun için havayı kirleten etkenlerin mümkün olduğu kadar az çıkartılması gerekiyor. Sigara havayı aşırı derece kirletiyor. Öncelikle insanlarımızın sigara içmemesi lazım. Hava kirliliğiyle mücadele konusunda herkese görev düşüyor. Afyon malesef coğrafi olarak kötü bir yerleşim yerine sahip. Şehir merkezinin ortasında tepeler ve kale bulunuyor. Şehrin sırtı ise dağa dayalı. Dağları ve tepeleri traş yapamayacağımıza göre, havayı az kirletmemiz gerekiyor. Çevre ve hava kirliliğiyle mücadelede personel ve ekonomik yetersizlikle karşı karşıya kalınıyor. Ama bunlar mazeret olmamalı. Ne türlü zorluk çıkarsa çıksın, hava kirliliğiyle mücadele edilmesi gerekir. Toplumu da bu konuda eğitmek gerekiyor. Eğitim verilmedikçe mücadelede başarı elde edilemez” diye konuştu. 

Afyonkarahisar İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun ise Afyonkarahisar'ın kükürt kirliliği oranı açısından en temiz, ancak duman kirliliği açısından da oranı en yüksek illerden birisi olduğunu söyledi. 

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Murat Sezer de, hava kirliliğinin insan sağlığına etkileri konusunda katılımcılara bilgiler verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2007 Cuma 12:35:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?