3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Hava Kirliliğini Ölçüm Cihazı geliyor

Yoğun hava kirliliği yaşanan illerde Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında Afyonkarahisar’a, insanlarda ve yapılarda sorunlar oluşturan kükürtdioksit ve partikül madde seviyelerini sürekli ölçerek merkeze bildiren ekipmanları ile birlikte değeri 70 milyar lirayı bulan bir hava kirliliği ölçüm cihazı tahsis edildi. Cihazın yeni yıldan önce valiliğe teslim edilmesi bekleniyor.

Kentlerde yaşayan insanları büyük oranda etkileyen hava kirliliği konusunda tüm Türkiye’de, özellikle de Afyonkarahisar gibi yoğun hava kirliliği yaşanan illerde Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından çalışmalar başlatıldığı bildirildi. Bu kapsamda havada yüksek oranda bulunması halinde insanlarda ve yapılarda sorunlar oluşturan kükürtdioksit ve partikül madde seviyelerini sürekli ölçerek merkeze bildiren ekipmanları ile birlikte değeri 70 milyar lirayı bulan bir hava kirliliği ölçüm cihazının Afyonkarahisar’a tahsis edildi. Söz konusu hava kirliliği ölçüm cihazının Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yeni yıldan önce valiliğe teslim edilmesi bekleniyor.
Konu ile ilgili Valilik Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, hava kirliliğinin izlenmesi ve azaltılması yönünde ilde 24 saat süren denetim çalışmaları yapıldığı belirtilerek, "İl Çevre ve Orman Müdürlüğü koordinasyonu ile Afyon Belediye Başkanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Defterdarlığı, İl Sağlık Müdürlüğü elemanlarından oluşturulan çevre denetim ekibinin yaptığı çalışmalar sonucunda ilimize getirilen düşük vasıflı ve yasak kömür kullanımı büyük oranda önlenmiştir. 2003-2004 kış sezonu için yapılan uygulamada denetimlerin ilk defa yapılması sebebi ile ev sahibi ve siteler ilk kaçak kömür kullanımında uyarılmış, yapılan tebligata rağmen tekrar uygun olmayan kömür bulundurma suçunu işleyen 4 satıcı ve kullanıcıya yaklaşık 58 milyar Türk lirası idari para cezası uygulanmıştır" denildi.

Açıklamada, özellikle Afyonkarahisar merkezinde yüksek nüfus yoğunluğu ve ısınma amaçlı kömür kullanımı yüzünden oluşan "Hava Kirliliği"nin il merkezinde yaşayan tüm insanları etkilemesi sebebinin birincil derecede önemli çevre sorunları oluşması nedeniyle, özellikle yaşlı hasta ve çocuklar üzerinde sağlık sorunları oluşturduğu ve çocuklarda kalıcı hastalık gelişimine sebep olabildiği belirtildi. Açıklamada, şöyle devam edildi:

"Bu sebeple hava kirliliğinin yoğun olarak yaşandığı saatlerde hasta, yaşlı ve çocuklarımızın dışarı çıkarılmaması önerilmektedir. İlimizde meydana gelebilecek olan hava kirliliğini önleme çalışmalarında her türlü tedbir alınmış olup, alınan tedbirlerin uygulanmasına vatandaşlarımızın da katkıda bulunması gerekir. Şöyle ki sağlığımızı etkileyen kalitesiz, torbalanmamış, satış izin belgesi bulunmayan ve Mahalli Çevre Kurulu kararlarına uygun olmayan kömürlerin kesinlikle kullanılmaması gerekir. Kullanacağımız kömürlerin standartlara uygun satış yapan mahrukatçılardan alınması gerekmektedir. Vatandaşlarımızın konu hakkında duyarlı davranarak kalitesiz kömürleri ’Alo Belediye 153’ ve ’Alo Polis 155’ numaralı telefonlara bildirmeleri halinde ilimiz havasının daha temiz olmasını sağlanmış olacak."

Afyonkarahisar
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2004 Perşembe 12:43:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?