4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Hedef 3 yılda 1 milyon fidan

Afyonkarahisar'ın Kızılören ilçesi Belediye Başkanı Ahmet Pekşen, fidan yetiştiriciliğine belediye olarak başladıklarını söyledi.

Şu an 72.500 adet fidanı belediye bütçesine kar amaçlı yetiştirdiklerini ifade eden Kızılören Belediye Başkanı Ahmet Pekşen, amacının üç yıl sonunda 1 milyon fidana ulaşmak olduğunu belirtti.

İŞSİZLER FİDAN YETİŞTİREBİLİR
Fidan yetiştiriciliğinin fazla bir gideri olmadığına dikkat çeken Pekşen, bu işi sadece belediyelerin değil vatandaşlarında yapabileceğini belirterek şöyle konuştu: "Fidanla ilgili bilindiği gibi Çevre ve Orman Bakanlığı alım garantili fidan yetiştiriciliği var. Bu işi gerek belediyeler gerek vatandaşlar yapabiliyor. Seçimlerin Mart ayında yapılması nedeniyle hedeflediğimiz sayıya ulaşamadık. İnşallah istediğimiz rakamı Ekim ve Kasım aylarında göreceğiz. Fidanın yetişme boy uzunluğuna göre, vatandaşlara yapılan sözleşme ile tanesi 1,60 krş olarak alınıyor. Vatandaş çıplak kökle alıyor, poşetliyor. Bu da vatandaşa iş imkanı sağlıyor. Vatandaş devlet dairelerinden ve diğer yerlerden iş istemektense kendi işini kendisi kurmuş oluyor. Bu yetiştirilen fidanların alım garantisi olması vatandaşında işine geliyor."

Belediyeye gelir amacıyla bu işe başladıklarını belirten Pekşen, şunları söyledi: "Bizim istediğimiz bu işi vatandaşın görmesi acısından, öğrenmesi acısından böyle bir projenin olduğunu bizlerde hatırlatıyoruz. Burada yapılacak hesap açıktır. Her bir fidanda 90 krş veya 1 TL gibi rakamla fidancılığı yapmış olsanız düşünün 500 bin fidan yetiştirdiğinizde ne kazanacağınız ortadadır."

Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan fidan alıp üretirken de fidana peşinat olarak herhangi bir ücret ödenmediğini anlatan Pekşen, sözlerine şöyle devam etti: "Size belirlenen rakam siz yetiştirdiğiniz fidanı iade ettiğinizde masumlaşma yöntemi ile hesaptan düşülüyor. Bana göre maliyeti de yok. Çıplak köklü bir fidan poşetlemeye kalksanız 40 ile 60 krş arasında bir rakam ortaya çıkmış oluyor. Bakanlık görevlileri de fidan alımı esnasında bu konuyla ilgili bilgilendiriyorlar. Ben güzel bir gelir olduğunu düşünüyorum."

Üç yıl içerisinde 1 milyon fidanı yetiştirerek belediye borçlarını bu şekilde ödemeyi planladığını belirten Başkan Pekşen, vatandaşları fidan yetiştirmeye şöyle davet etti: "Burada şu an sedir ve karaçam fidanı var. Tabii ki burası Kızılören Belediyesine ait fidan yetiştirilen alan. İnşallah ileride Kızılören fidan yetiştiriciliği olarak genişletmeyi düşünüyoruz."

Fidanları yetiştirdikleri showroom'un Antalya- Afyonkarahisar karayolu üzerinde olduğunu belirten Pekşen, şöyle konuştu: "Aynı zamanda Denizli yolu olması hasebiyle yoldan geçen herkes evine bahçesine fidan dikecekse bile rakamsal olmasa bile belediyeye cüzi katkı ile fidan alabilir. Yoldan geçenlere bile fidan vermeyi hedefliyoruz."

Belediye olarak fidan yetiştiriciliğinde hedefin üç yılda 1 milyon fidanı görmek olduğunu anlatan Pekşen, sözlerini şöyle tamamladı: "1 milyon fidanı gerçek anlamda yüzde seksen oranında başarı sağlarsanız önemli bir gelir elde edersiniz. Bilindiği gibi belediye borçları her belediyenin kanayan yarasıdır. Eğer ben üç yıl sonunda 1 milyon fidanı gördüğümde Kızılören Belediyesinin borcu olmadığını hesap edebilirim çok rahatlıkla. Her bir fidandan 18 ay sonunda 1 TL ile 1,5 TL arasında bir gelir bekliyorum."
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 12:37:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?