3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

İthal et tartışmaları gündem yarattı

Afyon Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İhsan Dumanlı, Türkiye’de canlı hayvan ithalatının hayvancılığı bitireceğini söyledi.

Afyon Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İhsan Dumanlı, 30 Ekim 2004 tarihinde Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından yayınlanan "canlı hayvan, karkas et ve hayvansal yağ" ithal edilebileceği tebliğini eleştirdi. Türkiye’de son 2 yıldır hayvancılık sektöründe büyük sıkıntılar çekildiğini ifade eden Dumanlı, alınan kararın tarım ve hayvancılığı bitireceğini savundu. Tebliğe göre, yılbaşından sonra AB üyesi ülkeler ile Romanya, Bulgaristan, Makedonya, Hırvatistan gibi ülkelerle yapılan anlaşmalar çerçevesinde tarım ürünlerinin yanı sıra canlı hayvan, et ve yan ürünleri ithal edilebileceğini kaydeden Dumanlı, "Hayvancılık zaten özellikle son 2 yıldır büyük sıkıntılar çekiyor. Canlı hayvan ve kesim fiyatları artmıyor, aksine düşüyor. Girdi maliyetleri yükseliyor. Bir de bu sıkıntıların üzerine ithalat yapmak bizleri iyice zor duruma sokacaktır. Uzun süredir kaçak yollarla yurda giren ürünler piyasamızı alt üst etmişti. Menşei ve kalitesi bilinmeyen ürünlerin önlenmemesiyle aynı zamanda halkımızın sağlığıyla oynanmaktır" dedi.
Tebliğin et üreticilerinin görüşleri alınmadan yayınlandığını belirten Dumanlı, "Kimsenin haberi olmadan, görüşü alınmadan ve herhangi bir takvime bağlanmadan yayınlanan bu tebliğ, üreticiyi büyük riskler ve kayıplarla karşı karşıya bırakmaktadır. Önümüzde kurban bayramı var. Birçok üretici bunu göz önüne alarak hayvan besledi. Böyle bir ithalatla neler yaşayacağını Allah bilir. Önceden haber vermeden, bizlerin görüşleri alınmadan yapılan bu tip uygulamalar tarımımızı ve hayvancılığımızı bitirir. Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni et kombinaları açılıyor. İthal et gelirse bunlar kapılarına kilit mi vuracaklar. Bu ancak büyük firmaların işine yarar" diye konuştu.

Tarımda yeniden kendi kendine yeter ülke haline gelebilmek için hükümetten destek beklediklerini söyleyen Dumanlı, "Bu ülkenin üreticisinin, çiftçisinin desteklenmesi gerekir. Hem halkımızın sağlığı, hem de milli bir tarım politikası için bu şarttır" şeklinde konuştu.

afyon
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2004 Perşembe 13:48:25
Güncelleme :15 Aralık 2004 Çarşamba 13:20:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?