2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

İzmir'in suyu Bakan Eroğlu'nu üzdü

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir'in arsenikli su meselesinin Gördes Barajı ile giderileceğini ifade ederek sorunun çözümü konusunda parti ayrımı gözetilmeyeceğini söyledi.


Afyonkarahisar'da Karden Kale Otel'de AK Parti Gençlik Kolları İl Yönetimi ile yaptığı kahvaltı sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir'in su ihtiyacını karşılayacak Gördes Barajı'nda 2008 yılı sonundan itibaren su tutulmaya başlanacağını ifade etti. Afyonkarahisar'ın olduğu gibi İzmir'in de bakanı olduğunu belirten Eroğlu, Ege Bölgesi'nin en büyük şehri olan İzmir ile çok yakından ilgilendiğini söyledi.

"BAŞKANIMIZ İSHALE HATLARI İLE YAKINDAN İLGİLENİYOR"
İzmir'deki arsenikli su probleminin kendisini çok üzdüğünü de belirten Bakan Eroğlu, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmir Su Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürü'nü çağırarak görüşme yaptım. 'Ne yapılabilecekse hep beraber yapalım' dedik. Çünkü bu arsenikli su insanları ve bizi üzüyor. Biz kati surette partizanca bir durum içinde değiliz. Ben daha geçen gün Niğde'ye gittim. Orada sıkıntı vardı. 'Yıldırım hızıyla buradaki işleri tamamlayın' dedim. Niğde Belediye Başkanı da başka bir partidendi. Hiçbir zaman parti ayrımı yapmadık" dedi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU'ya her türlü yardımı yapma talebinde bulunduklarını sözlerine ekleyen Eroğlu, "Neticede oradaki bizim insanımız. Onları da seviyoruz. Dolayısı ile şöyle bir karar aldık. İzmir'in uzun vadede su ihtiyacını karşılayacak olan Gördes Barajı var. Bu barajdan İzmir'e 59 milyon metreküp su verilecek. Barajın müteahhidi de Afyonkarahisarlı bir arkadaşımız. Onu da çağırdım ve görüşme yaptım. 'Çok acil bir durum var. Her ne kadar biz bunu 2011 yılı sonunda bitireceksek de bunu lütfen 2008 yılı sonunda su tutacak şekilde bitir' dedik. O da hakikaten gece gündüz çalışarak maddi ve manevi yönden büyük bir fedakarlık gösterip barajı bu yıl sonunda bitirecek. İnşallah bu yılın sonunda baraj bitecek, su tutacağız ve İzmir halkını da arsenikli sudan kurtaracağız" diye konuştu.


Burada bir ishale hattı olduğunu ve ilanını da Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın yapacağını belirten Bakan Veysel Eroğlu, bununla ilgili projeleri takip ettiğini vurgulayarak, "O ishale hattını da İzmir Büyükşehir Belediyesi yapacaktı ama onu da biz yıldırım hızı ile yapıp geçelim dedik, böylece İzmir'in arsenikli su meselesini Gördes Barajı ile çözeceğiz" ifadelerini kullandı.

"AFYONKARAHİSAR'IN 40 YILLIK SU SIKINTISINI ÇÖZDÜK"
Arsenik çıkan kuyuların arıtılmasının zor bir şey olmadığına da değinen Eroğlu, "Özellikle ben kendi kitabımda arsenik giderme tekniklerini yazdım. Sistem belli. Manisa Belediyesi hemen tesis kurarak bu sorunu çözdü. Arseniğin giderilmesi kolay. Afyon'da da 1-2 kuyu vardı, onları iptal ettik. Afyon'da Akdeğirmen Düzağaç Barajı hizmete girdi. Böylece Afyonkarahisar'da arsenikli su problemi diye bir şey kalmadı" dedi.


Dünyanın iklim değişimi ve ekonomik olmak üzere iki krizle uğraştığını belirten Eroğlu, bakanlık ve hükümet olarak tedbirlerin alındığını belirtti. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, şunları söyledi: "Türkiye bu küresel ekonomik krizden daha da güçlenerek çıkabilir. Ekonomiden sorumlu bakanlarımız da her hafta Başbakanımızın başkanlığında toplanarak tedbirler alıyor. Tabii ki her krizden mutlaka etkilenme olur. 'Hiç etkilenmedik' dersek doğru söylememiş oluruz. Ama ben şunu iddia ediyorum ki Türkiye bundan en az düzeyde etkilenecektir. Zaten bir etkilendi, o da suni bir etkilenmeydi. Yani bazı gazetelerde maalesef heyecana veya endişeye sevk eden yazılar çıkınca millet dolara hücum etti. Bir takım şeyler oldu. Dolardan borçlu olanlar, 'Aman piyasadan dolar alayım da borçlarımı kapatayım' telaşına girdi ve bir miktar fırladı ama şimdi yavaş yavaş yerine oturmaya başladı. Zaten yeteri kadar döviz stoğumuz var. Yani ben şunu iddia ediyorum, biz sağlam bir şekilde tedbirlerimizi alırsak, ayaklarımız yere sağlam basarsa, çeşitli haberlerden etkilenmezsek, küresel ekonomik krizi en az hasarla atlatırız. Belki de daha da iyi yönetilirsek, tabii yönetmek sadece hükümetimizi ilgilendirmiyor. Aynı zamanda sanayicilerimizi, işadamlarımızı da ilgilendiriyor. Yani hep birlikte, birlik beraberlik içinde buna karşı koyarsak, yabancı uzmanların da söylediği gibi belki bu küresel ekonomik krizden Türkiye daha güçlü bir halde çıkabilir. Benim de kanaatim o. Çevre yatırımlarına gelince, biz zaten bunları planladık, bunların parası da hazır. Herhangi bir şey yok. Kaynakları akıllı yönettiğiniz zaman çok iş üretirsiniz."

iha
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2008 Cumartesi 14:25:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?