1
Mayıs
2024
Çarşamba
AFYONKARAHİSAR

Jeotermal enerji çalıştayı yapıldı

AFYONKARAHİSAR'DA 'JEOTERMAL ENERJİ ÇALIŞTAYI'

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof.Dr. Ali Altuntaş, Afyonkarahisar'ın çok önemli ve kıymetli bir jeotermal potansiyeli üzerinde oturduğunu söyledi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Afyon Jeotermal Tesisleri Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (AFJET) ile İstanbul'da faaliyet gösteren Afyonkarahisarlı Sanayici ve İşadamları Derneği (AFSİAD) tarafından düzenlenen 'Afyonkarahisar Jeotermal Enerji Çalıştayı', AKÜ Atatürk Kongre Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirildi.

JEOTERMAL ENERJİ BÜYÜK AVANTAJ

Afyonkarahisar'da termal ve sağlık turizminin yanı sıra ısıtma ve seracılıkta kullanılan jeotermal enerjiden elektrik üretilmesi içinde çalışmalar yapılacak. Çalıştay'ın açılışında konuşan AKÜ Rektörü Prof.Dr. Ali Altuntaş, Afyonkarahisar'ın çok önemli ve kıymetli bir jeotermal potansiyeli üzerinde oturduğunu söyledi. Şehirlerin bulundukları konumdan aldıkları avantajlar olduğunu belirten Altuntaş, jeotermal enerjinin Afyonkarahisar'ın çok önemli bir avantajı olduğunu anlattı.

Jeotermali, termal turizm ve sağlık turizmi konusunda epeyce benimsediklerini ve Afyon'da çok büyük mesafe kat edildiğini belirten Altuntaş, bunların dışında diğer boyutu elektik üretimiyle de ilgilenmek istediklerini belirtti. Üniversite olarak görevlerinin bu konuda sektöre öncülük etmek olduğunu belirten Altuntaş, şöyle konuştu: "Enerji konusunda eğer mümkünse jeotermal enerjiden ısıtmanın dışında elektrik üretiminde de yararlanılabilmesi için bir ufuk açılabilir mi? Neler yapılabilir onun peşindeyiz. Bu nedenle Haziran 2009'da Resmi Gazete'de yayınlandı ve jeotermal ile ilgili bir merkez kurduk. Bu merkezin şu an hedef aldığı şey Afyonkarahisar'ın mevcut jeotermal potansiyelini ortaya koymak."

Maden Tetkik ve Arama'nın (MTA) da hakkını burada teslim etmek gerektiğini belirten Altuntaş, şunları söyledi: "Burada özellikle 1970'li yıllarda çok büyük ve derin çalışma yapılmış. Nitelikli çalışma yapılmış. Bizim MTA'nın da yaptığı çalışmaları alarak, MTA'nın bu çalışmalarının da eklendiği bir çalışma yürütmek istiyoruz. İkinci etapta da daha derinlerde daha yüksek sıcaklıklarla ilgili bir potansiyelimiz var mı? Elbette daha derine inmek mutlaka daha sıcak sular elde edeceğimiz anlamına gelmiyor. Ama biz bu konuda bir çalışma yürütmek istiyoruz. Elbette bununla ilgili teknik donanım bir miktar üniversitemizin imkanlarını aşıyor. Şu an AFJET ile mütevazi bir program yürütüyoruz. İki adet manyeto diye bir cihaz aldık. Bununla bu derinlikleri, yani mevcut şu ana kadar araştırılmış olanlardan daha derin bölgeleri araştırmayı ve buradaki ısıtıcı kayaçları ortaya çıkarmayı düşünüyoruz."

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Mehmet Üzer de, jeotermal enerjinin hızlı bir şekilde hem aranması hem de kullanılması konusunda Türkiye'de çok güzel çalışmalar olduğunu ifade etti. Afyonkarahisar'da böyle bir toplantının yapılmasının kendilerini çok memnun ettiğini belirten Üzer, Afyonkarahisar'da termal ve sağlık turizmi ile ısıtma ve seracılıkta kullanılan jeotermalin elektrik üretilmesinde kullanılmasını beklediklerini söyledi.

Afyon'un jeotermal enerji kapasitesinin yüksek bir il olduğunu belirten Üzer, sözlerine şöyle devam etti: "Bu konuda üniversiteye destek vereceğiz. MTA olarak üç tane yeni makine aldık. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız bizi gerçekten destekliyor. Uzun yıllar MTA'ya eleman alınmamıştı. İp kopmadan, ipi tekrar bağlamak mümkün oldu. Yeni eleman aldık. Usta, çırak ilişkisini yeniden oluşturduk. Bütçemiz 10 kat artırıldı. 20 bin metrelerde olan toplam sondajımız 300 bin metreye çıkarıldı. Bu önemli bir rakam. Ama asla yeterli değil."

Jeotermal alanında yaptıklarımızın az olduğunu belirten Üzer, sözlerini şöyle tamamladı: "Daha çok çalışmamız lazım. Ben buradan, bu sektöre yatırım yapmak isteyenlere sesleniyorum. Hemen iki milyon metre daha sondaj yapmamız lazım. Bütün kaynaklarımızı görünür hale getirmek için dünya neleri deniyor, kızgın kum kayalarını araştırıyor. Biz mevcutları henüz ortaya çıkaramadık. Ben bu toplantının ilimize, Türkiye jeotermal sektörüne katkı sağlayacağını ümit ediyorum."

Çalıştay'a, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Niyazi Ergut, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, Belediye Başkan Yardımcısı Sait Evrenkaya, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, işadamları ve akademisyenler katıldı.

AFYONKARAHİSAR'DA 'JEOTERMAL ENERJİ ÇALIŞTAYI'
AFYONKARAHİSAR'DA 'JEOTERMAL ENERJİ ÇALIŞTAYI'
AFYONKARAHİSAR'DA 'JEOTERMAL ENERJİ ÇALIŞTAYI'
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2010 Pazar 14:06:00
Güncelleme :17 Ocak 2010 Pazar 15:14:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?