4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Jeotermal kaynaklar semineri başladı

Afyonkarahisar Garden Kale Otel'de, "Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Eğitim Semineri" başladı.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Adem Uluşahin'in de katıldığı eğitim seminerine, jeoloji mühendisleri, oda başkanları, DSP Afyonkarahisar Belediye Başkan adayı Ahmet Arslan da katıldı.

Açılış konuşmasını Afyonkarahisar Jeoloji Mühendisleri Temsilcisi Yusuf Ulutürk yaptı. Bu tür eğitim seminerlerinin jeotermal yatırımlar açısından önem arz ettiğini söyleyen Ulutürk, "Eğitim seminerleri ile jeotermal alanları daha faydalı hale getirebiliriz" dedi.

2008 yılı başında Ankara'da istişare toplantısı düzenlendiğini hatırlatan Ulutürk, şöyle konuştu: "Bu toplantıda meslektaşlarımızın bir adım önde olmasını sağlayacak 'jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli eğitim' seminerlerinin düzenlenmesi önerilmiştir. Bu toplantılardan ilk ikisi Ankara'da, üçüncüsü Denizli'de yapılmış, dördüncüsü ise Afyonkarahisar'da gerçekleştirilmektedir. Bu eğitim seminerinin Afyonkarahisar da yapılmasını sağlayan genel merkezimize, bu seminerin yapılmasında birlikte özveriyle çalıştığımız Şube Başkanımız Hüseyin Gül'e, eğitim seminerinin hazırlanmasında yardımlarını esirgemeyen temsilcilik yönetimindeki arkadaşlara teşekkürü bir borç biliriz. Yurdumuzun çeşitli yerlerinden sınırlı imkanlarını kullanarak şehrimize teşrif eden ve bizleri onurlandıran misafirlerimize, eğitim seminerine sunuları, bilgi ve tecrübeleri ile bilimsel katkı sağlayan değerli hocalarımıza teşekkür ederim"

JEOTERMAL BULUNDUĞU İLLERE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE KATKI SAĞLAR
Eskişehir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Gül ise, jeotermal yatırımların bulunduğu illere önemli ölçüde katkı sağladığını söyledi. İçinde bulunduğumuz çağda ülkelerin kalkınma ve büyüme hızına bağlı olarak enerji ihtiyaçlarının sürekli arttığına dikkat çeken Gül, şunları söyledi: "Günümüzde enerji tüketimi ülkelerin gelişmişlik düzeyinin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Büyüyen ve gelişen sanayilerin enerji ihtiyacını kendi kaynakları ile karşılayamayan ülkeler enerji kaynaklarını diğer ülkelerden temin yoluna gitmektedir. Bu nedenledir ki bu ülkeler; milli gelirlerinin önemli bir kısmını enerji ithalatına ayırmaktadır."

Günümüzde dünyadaki enerji tüketiminin yüzde 90'ının fosil yakıt olarak adlandırılan kömür, petrol ve doğalgazdan karşılandığını anlatan Gül, sözlerine şöyle devam etti: "Dünyadaki fosil enerji yataklarının rezervlerinin sınırlı olması, talebi karşılayamaması, fiyatların yükselmesi gibi nedenlerden dolayı zengin enerji kaynaklarının olduğu bölgeler ile bu kaynaklarını iletim yolları, stratejik öneme sahiptir. Dünyanın zengin enerji kaynakları ile bunların iletim yollarını kendi denetimleri altında tutmaya çalışan dünyanın büyük ekonomileri, bu amaçlarına ulaşmak için çeşitli jeopolitikalar uygular. Uygulanan her jeopolitika arkasında mutlaka gözyaşı ve kan bırakır. Dünya fosil enerji kaynaklarının sınırlı olması, talebi karşılayamaması, yakın gelecekte tükenecek olması nedeni ile ülkeler bir yandan bu enerji kaynaklarından daha ekonomik yararlanma yollarını aramakta bir yandan da bu fosil enerji kaynaklarının yerine geçecek olan yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanma yollarını araştırmaktadır. Bu durum yenilebilir enerji kaynaklarından biri olan jeotermal enerjiyi alternatif bir kaynak olarak önemli bir konuma getirmektedir."

AFYONKARAHİSAR JEOTERMAL BAKIMDAN ÖNEMLİ BİR YER
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Yönetim kurulu üyesi Adem Uluşahin de, bu tür eğitim seminerlerinin jeopolitik yapıya sahip iller açısından önemli bilgi birikimine sahip olmalarını sağlar. Ülkemizde Afyonkarahisar jeotermal bakımından önemli yer sahibidir" dedi. Konuşmaların ardından JMO yetkilileri jeotermal kaynakları ve doğal mineralli sular hakkında sunum yaptı. Toplantının üç gün süreceği ifade edildi.

iha
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2009 Çarşamba 23:35:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?