2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

Kaliteli ekmek üretimi

Afyonkarahisar Yüntaş Birlik A.Ş. Ekmek Fabrikası, 60 YKr olan 300 gram ekmeği 55 YKr'ye satıyor.

Günde 16 bin adet ekmek üreten Yüntaş Ekmek Fabrikası, ekmeği ucuza satarak dar gelirlinin bütçesine katkıda bulunuyor.

Yüntaş Birlik A.Ş. Genel Müdürü Figen Kebabçı, amaçlarının çok fazla sayıda ekmek çıkararak kaliteyi düşürmek ve piyasanın dengesini bozmak değil belli sayıda sağlıklı ve kaliteli ekmek çıkarmak olduğunu ifade etti. Afyonkarahisar'da en kaliteli ekmeği ürettiklerini belirten Kebabçı, üretilen ekmeği halkın çok beğendiğini söyledi.

Ekmeğin maliyetini düşürmek için merdiven altı denilen kanserojen zararlı maddeler içeren un, maya ve katkı benzeri hammadde alma yoluna gidildiğini ve halkın sağlığı ile oynandığını anlatan Kebabçı, "Burada önemli olan dengeli bir fiyat politikası izleyerek kaliteli ve sağlıklı ekmek çıkarmayı teşvik etmektir. Şu unutulmamalıdır ki insan gibi yaşamanın gereği olarak kaliteli hizmet yapmanın maliyeti daima yüksektir. İnsanların günde üç öğün tükettiği ekmeğin fiyatından ziyade kalitesi üzerinde titizlikle durulması gerekir" dedi. Yüntaş olarak borulu fırın sistemine geçtiklerini hatırlatan Figen Kebabçı, bu sistemin maliyeti düşürdüğünü söyledi.

YERLİ BUĞDAY İHTİYACI KARŞILAMIYOR

Yerli buğdayın ihtiyacı karşılayamaması ve kaliteli buğdayın ithal etme zorunluluğundan dolayı un fiyatlarına zam geldiğine değinen Kebabçı, bu yüzden maliyetlerin iyice arttığını belirtti. Fırıncılık sistemine yenilik getirmek amacıyla ekmeğin kalitesini olumsuz etkileyen maya ve katkı tüketimini en aza indirerek hem ekmeğin maliyetini düşüren hem de ekmeğin kalitesini artıran borulu fırın sistemine geçtiklerini bildiren Kebabçı, bu sistemle üretilen ekmeği halkın çok beğendiğini söyledi. Borulu fırının büyük avantaj sağladığına değinen Kebabçı, şöyle konuştu: "Türkiye'de fırın sektöründe yeni gelişmeler doğrultusunda gittikçe artan bir yapılanma ve arayış sürmektedir. Bu arayışın ortak buluşma noktası borulu fırındır. Çünkü ekmeğin kalitesini artırırken aynı zamanda maliyetleri de aşağılara çekmesi borulu fırını çok cazip bir konuma getirmektedir. Döner fırınlarla borulu fırınları karşılaştırmak gerekirse belli başlı avantajları şöyle sıralayabiliriz. Kestartta kesilen 300 gram ekmek hamuru döner fırında 380 gram iken borulu fırında 360 gramdan kesilmektedir. Ekmek başına 20 gramlık bir fark bile günlük 10 bin ekmek baz alınırsa ortalama aylık 10 bin YTL bir tasarruf sağlamaktadır."

İHA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2008 Perşembe 15:53:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?