3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Kanadalı geline Yörük düğünü

Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa İlçesi'ne bağlı Çatkuyu Köyü'nden Tolga Ay, eğitim için gittiği Kanada'da tanışıp aşık olduğu Amy Slotek ile tarihi Türk geleneklerini yansıtan yörük düğünü ile evlendi.

Kanada'ya eğitim için giden Tolga Ay, bir süre sonra Kanadalı Amy Slotek ile tanıştı. Okulda başlayan iki öğrencinin aşkı okuldan sonra da devam etti. Birlikteliklerini mutlu sonla taçlandırmayı isteyen Tolga ve Amy, dillere destan bir düğünle dünya evine girdi. Yüzyıllardır geleneklerini devam ettiren yörük bir ailenin çocuğu olan Tolga, Amy ile Türk geleneklerine uygun bir düğünle evlenmek istedi. Yörük kıyafetleri giyen iki gencin mutluluğu gözlerinden okunurken, Kanadalı gelin Amy, oyun havalarında Türk kızlarına taş çıkarttı.

 Lynnı ve Larry Slotek çiftinin kızları Amy, evlenmek için geldiği Türkiye'de Tolga'yla birlikte İstanbul'da yaşama kararı aldı. Amy, İstanbul'a geldiği zaman Eskişehir Ertuğrulgazi Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği'nde çalışmaya başladı. Damat Tolga ise, bir çikolata firmasının mağazalar zincirinde müdürlük yapıyor. Kanada'ya eğitim için gittiğini belirten damat Tolga Ay (28), "Ben Kanada'da okudum. Daha sonra Türkiye'ye gelip evlenmeye karar verdik. Farklı kültürler bir arada. Hangisini takip edeceğiz diye düşündük. Özellikle Türkiye'de kimse gerçek kültürünü takip etmiyor. Biz de ailelerimize danıştık. Nasıl bir düğün organize edelim diye. Bu tip bir düğüne karar verdik. Böylece hem kendi kültürümüzü yakından tanıyoruz hem de başka insanların tanımasını sağlıyoruz. Çok güzel bir düğün oldu" dedi.

Kanadalı gelin Amy Slotek (27) ise, "Böyle bir düğünü seçmemin nedeni Türkiye'de yaşayan kültürün bir parçasını çocuklarıma geçirmek, onların da öğrenmesini sağlamak, böylece bir kayıt altına almak. Türkiye çok derin bir ülke. Hala Türkiye ve tarihiyle ilgili bilgiler öğreniyorum" diye konuştu. Gelinin amcası Vancouver Sun gazetesi röportörlerinden James Slotek, yeğeni Amy'nin düğünü için geldiği Türkiye'den çok etkilendiğini belirterek, çok farklı ve ilginç bir deneyim yaşadığını ve muhteşem bir düğün olarak nitelendirdiği Türkiye'deki izlenimlerini geri döndüğünde Kanadalılar'la paylaşacağını söyledi.

Yörük düğününde ayrıca yöresel halk oyunları ile havai fişek gösterisi sunuldu. Otobüslerle yüzlerce kişinin akın ettiği Çatkuyu Köyü'ndeki düğüne AKP Afyonkarahisar Milletvekilleri Mahmut Koçak ve Halil Aydoğan, Sinanpaşa Kaymakamı Rıza Gençoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Abdullah Kaptan'ın yanısıra, Eskişehir, İstanbul, Kanadalı misafirler ile çevre illerden davetliler katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2005 Pazar 17:00:32
Güncelleme :18 Temmuz 2005 Pazartesi 16:47:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
abdullah uğur yiğit IP: 85.101.132.xxx Tarih : 19.07.2005 15:24:53
çok güzel bir düğündü senelerdin görmediğim akrabalarımıda görmüş olduk.büyüklerimizin eski anılarını yaşamaları ve mutluluklarıda ayrı bir güzellikti.eğer kültürümüze sahip çıkarsak her konuda ülkemizin başarılı olacağına inandım.