2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

Keçe eserler büyüledi

Anadolu'nun birçok kentinde olduğu gibi Afyonkarahisar'da da kaybolmaya yüz tutan keçecilik sanatı, düzenlenen sergilerle ayakta tutulmaya çalışılıyor. 

Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Müzeler Haftası nedeniyle "Kaybolmaya Yüz Tutan El Sanatlarından Keçecilik ve Afyonkarahisarlı Keçeciler" adlı sergi açtı. Kentte sayıları sadece 7 olan keçecilerin eserlerinden oluşan sergi, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Yarım asırdan bu yana meslekle uğraşan Afyonkarahisarlı keçecilerin hazırladığı birbirinden güzel 80 keçe eser, adeta büyüledi. Sergi, hediyelik ve süs eşyalarından oluştu. 

Sergiye katılan 55 yıllık keçeci ustası Ahmet Vatandaş, keçecilik mesleğinin eskiden popüler bir meslek olduğunu ancak teknolojiye ayak uyduramadığını söyledi. 

Vatandaş, "Keçecilik mesleği yavaş yavaş silinmekte. Bu sergi keçecilerin var olduğunu gösterdi. Burada herkes ürünlerini gösterdi. Ben sadece sikke yapmakla meşgulüm. Arkadaşlar diğer ürünlerin üretimiyle meşguller. Böylelikle ekmek paramızı kazanmaya çalışıyoruz" diye konuştu. 

4 kuşaktır keçecilik mesleğini sürdüren Tahsin Düzağaç ise 260 yıldır ailece keçecilik mesleğini sürdürdüklerini söyledi. Keçeciliğin artık günümüz şartlarıyla sürdürülmesi ve buna göre eserler ortaya çıkarılması gerektiğine dikkat çeken Düzağaç, "Şu anda günümüze uyarlanmış keçe çalışmalarımız var. Allah nasip ederse daha geliştirmek istiyoruz. Halkımızdan talep gelirse, bu mesleğin süs ve hediyelik eşya üretimi anlamında gelişebileceğini düşünüyorum" dedi. 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali İhsan Narlı da, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş bir meslekle ilgili ilk kez bir sergi düzenlediklerini belirterek, "Keçeciliğimizin de artık tarihi bir değeri vardır. Burada amacımız, keçeciliği yeniden canlandırarak, ekonomik değerini arttırmak. Hem esnafımıza, hem de ilimiz ekonomisine katkı sağlamaktır. Biz bunu sadece Afyonkarahisar'a değil ülke geneline tanıtacağız. Hediyelik eşya yapmalarını teşvik ediyoruz" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2008 Cuma 09:01:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?