2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

'Kene arazide, korkan şehirli'

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, keneyle sadece ilaçla değil, biyolojik olarak da mücadele edeceklerini belirterek, "Ancak vatandaşlarda bilgi noksanlığı var. Kene arazide, fakat korkan şehirli" dedi.


Bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere memleketi Afyonkarahisar'a gelen Bakan Eroğlu, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Türkiye genelinde dün sabahtan gece 24.00'a kadar 32 yangın çıktığını belirten Eroğlu, "Bunlar Selçuk, Antalya ve Muğla'da çok kritik alanlarda çıktı. Bu mevsim bütün Akdeniz Bölgesi için sıkıntılı bir mevsim. Ancak çok şükür teşkilatımızın gücü yerinde. 2007 yılı sonunda 300-400 adet büyük arozöz, iş makinesi ve yangın söndürme ekipmanlarını devreye sokmuştuk. Şu anda ekiplerimiz her tarafta teyakkuz halinde. Ancak bu yangınlar kendi kendine olmuyor. Gülnar'a kendim de gittim gördüm. Vatandaş saatte 60 kilometre hızla esen rüzgarda anız yakıyor. Kendi köyü yandı. İki insanımızı kaybettik. Bunlar bizi yaralıyor. Yangınlar tamamen vatandaşın dikkatsizliğinden kaynaklanıyor. Ormanın yanında anız mı yakılır?" diye konuştu.

Keneyle ilgili vatandaşlarda bilgisizlik ve bilgi kargaşası olduğuna dikkat çeken Eroğlu, şunları söyledi; "Televizyona çıkıp konuşanlarda da bilgi noksanlığı olduğunu görüyoruz. Keneyle ilgili korunma çareleri var. Biz küçükken tarlaya giderken, dedelerimiz ve babalarımız çorap giydirir, paçalarımızı da çoraplarımıza soktururdu. Çıplak ayakla araziye gitmezdik. Biz de sulamada, harmanda ve arazide çalışıp çift sürdük. Akşam da üzerimizde böcek var mı diye bakılırdı. Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı olarak oturduk, çalışmaları hızlandırdık. Ama vatandaşın bilgilendirilmesinin çok önemli olduğunu anladık. Keneden ziyade vatandaşın bilgi noksanlığı var. Bazıları korkuyor. Kene arazide, fakat korkan şehirli. Çok enteresan. Böyle bir terslik olduğunu da keşfettik. Mesirelik alanlarda ilaçlamadan ziyade koruma tedbirlerine dikkat edilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Keneyle sadece ilaçla değil, biyolojik olarak mücadele yapılmasını araştırıyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2008 Cumartesi 13:12:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?