30
Nisan
2024
Salı
AFYONKARAHİSAR

Kınalı keklikler doğaya bırakıldı

KINALI KEKLİKLER DOĞAYA BIRAKILDI

İl Çevre ve Orman Müdürü Rahmi Bayrak, bir ay içerisinde Afyonkarahisar'a 5 bin adet kınalı kekliğin bırakılacağını bildirdi. Bayrak, 11 bin adet kınalı kekliğin doğaya bırakılması için de çeşitli illere gönderildiğini belirtti.

Afyonkarahisar Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Şuhut'un Dadak köyü kırsalında doğaya kınalı keklik bırakıldı. Keklik bırakma törenine Şuhut Kaymakamı Eyüp Çalışır, İl Çevre ve Orman Müdürü Rahmi Bayrak, Şuhut Belediye Başkanı Recep Bozkurt ve ilçe protokolü katıldı. Şuhut Kanatlı Yaban Hayvanı yetiştirme istasyonunda üretilen keklikler protokol üyeleri tarafından doğaya bırakıldı. İl Çevre ve Orman Müdürü Rahmi Bayrak, yaptığı konuşmada ekolojik ve doğal hayatın korunması, sürdürülebilir şekilde devamı ve bu kaynakların milli ekonomiye kazandırılması ile ilgili bir takım gerekliliklerin artık kaçınılamaz hale geldiğini söyledi. Doğal hayatın bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımı ve sınırsız tüketilmesine paralel olarak ortaya çıkan çevre sorunlarının dünyada ve Türkiye'de doğal kaynakları koruma düşüncesini ortaya çıkardığını ifade eden Bayrak, bozulan eko-sistemin eski haline geri kazandırılması için acil planlama ve çalışmaların içine girildiğini kaydetti.

Bayrak, bu doğrultuda çok hassas bir ekosisteme sahip Türkiye'de av ve yaban hayatının sürdürülebilir yönetimi için nesli tehlike altında olan ve hatta bazı alanlarda tükenen kınalı kekliğin doğal yaşam ortamlarında eski haline kazandırılması amacıyla hayata geçirilen Şuhut Kanatlı Yaban Hayvanı Yetiştirme İstasyonu'nda üretilen hayvanların doğaya salınmasıyla yeniden yerleştirme çalışması gerçekleştirildiğini ifade etti.

Afyonkarahisar'daki 2011 yılı doğaya keklik yerleştirme çalışmalarına mayıs ayında başlanıldığını kaydeden Bayrak, şunları söyledi:

"Bu yıl için ilimizde Bolvadin, Sandıklı, Dinar, Emirdağ, Şuhut, Hocalar, Kızılören, İscehisar, Sultandağı ilçelerinde toplam 11 bölgeye kınalı keklik yerleştirme çalışması yapılmıştır. Bugün de ilimiz Şuhut ilçesi Dadak, Koçyatağı ve Akyuva köyleri bölgesine 300 adet keklik yerleştirilmiştir. Ayrıca yine 2011 yılında istasyonumuzda yetiştirilen kekliklerden 11 bin adedi Isparta, Burdur, Aydın, Uşak, Kocaeli, Bursa, Antalya, Ankara, Aksaray, Karaman, Konya, Kütahya, Muğla illerine gönderilerek doğaya yerleştirilmesi sağlanacaktır."

Bayrak, keklik yerleştirilen sahaların 3 yıl avlanmaya kapatıldığını belirterek, 3 yıl içinde salım yapılan bölgelerde ciddi anlamda populasyon artışının hedeflendiğini kaydetti. Kekliklerin doğal hayata uyum sağlaması için vatandaşların duyarlı davranmasını, kekliklere zarar vermemesini ve avlamamasının önemli olduğunu belirten Bayrak, "Doğal hayatın korunması hepimizin görevidir. Unutulmamalıdır ki atalarımızdan devraldığımız bu güzel mirası bütün güzellikleri ile geleceğe taşımalıyız" diye konuştu.

KINALI KEKLİKLER DOĞAYA BIRAKILDI
İHA
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2011 Cuma 17:20:00
Güncelleme :3 Haziran 2011 Cuma 18:49:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?