3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Komşu'daki yangına yardım eli

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Yunanistan'ın başkenti Atina'da çıkan orman yangınının söndürülmesi için yardım ettiklerini söyledi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Zafer Haftası kutlamalarına katılmak için Afyonkarahisar'a geldi. Vali Haluk İmga ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ı makamında ziyaret eden Veysel Eroğlu, Zafer Haftası'nın önemine değinerek, Büyük Taarruz ve Afyonkarahisar'ın kurtuluşunun 87'inci yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutlamak istediklerini belirtti. Bakan Eroğlu, Vali İmga'ya ve Belediye Başkanı Çoban'a çiniden yapılmış altın desenli birer testi hediye etti. Vali İmga da Bakan Eroğlu'na Atatürk'ün Kocatepe'ye çıkışını simgeleyen onurluk verdi.

Belediyeyi ziyareti esnasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da çıkan orman yangınına yardım ettiklerini belirten Eroğlu, şöyle konuştu: "Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Bakanlar Kurulu toplantısı öncesi arayarak yardım istemiş. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan da hava desteği ile yardım edilmesini bize söyledi."

ORMANLAR İNSANLIĞIN ORTAK MİRASI
Dünyada çıkan bütün orman yangınlarına üzüldüklerini belirten Eroğlu, şunları söyledi: "İspanya'da, Portekiz'de, Fransa'da, İtalya'da, Avustralya ve Amerika da çok büyük yangınlar oldu. Bu ormanlar bütün insanlığın ortak mirası. Önce Sayın Dışişleri Bakanı arkadaşımız yardım istiyorsanız derhal hazırız diye aradı. Dün de Sayın Başbakanımız Sayın Karamanlis'i bakanlar kurulundan önce biz hazırız, her türlü yardıma hazırız dedi. Çünkü biz de çok büyük teknoloji, imkan var. Biz orman yangınları konusunda en başarılı ülkeyiz. Burada ben bütün orman teşkilatını kutluyorum. Biz nazar değmesin diye söylemiyoruz ama topladığımız zaman bin 200, dünle birlikte bin 207 tane orman yangını çıktı. Dünyada alana göre en az yangın bizde. Dolayısıyla biz Allaha şükür şimdi iyi gidiyoruz. Çünkü büyük bir teknoloji kurduk."

DÜNYANIN EN İLERİ TEKNOLOJİSİ
Ormanın bütün insanlığın mirası olduğunu belirten Veysel Eroğlu, yangın söndürmede dünyanın en ileri teknolojisine sahip olduğumuzu söyledi. Dünyanın en ileri teknolojisini kurduklarını anlatan Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Ben şu an kendi odamdan helikopterin koordinatlarını hangi istikamette gittiğini kaç kilometre saatle gittiğini görebiliyorum. Bağlantı yaparak gerekirse odamdan talimat verebiliyorum. İster arazöz, ister helikopter ister uçak hepsinin koordinatlarını görebiliyorum. Yanan alanı görebiliyorum. Bu gerçekten muhteşem bir teknoloji. Üst düzey bir yangın harekat merkezine sahibiz. Zaten bu konuda da yurt dışından talep oluyor. Türkiye'de bu başarıdan dolayı şimdi biz aynı merkezi bir komşu ülkeye de kuralım diye arkadaşlarımızı gönderdik. Görseniz odam uydu istasyondu gibi."

Atina'daki orman yangınına gönderdikleri yangın uçağının müdahale ettikten sonra Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in teşekkür ettiğini dile getiren Bakan Eroğlu, daha sonra şunları söyledi: "Sayın Karamanlis bize teşekkür etti. Acilen yangın uçağı istemişti. Biz zaten bir gün önce hazırlık yapmıştık. Antalya'dan bir amfibik uçağı, denizden su alan uçağı hemen gönderdik. İkinci uçağı da İzmir'de bekletiyorduk. Ama yangını kontrol altına aldık dediler. Biz şu an haber bekliyoruz. Herhangi bir talep olursa bize bildirecekler. İster arazöz, ister uçak, ister helikopter bunları gönderebiliriz. İmkanımız müsait. Biz kendi yangınlarımızı da süratle kontrol altına alıyoruz. Sürekli seyyar ekipler var. Anında müdahale ediyoruz. Geçmişte yangına müdahale süremiz bir saatti, biz bunu 15 dakikaya indirdik. Hatta kritik mevsimlerde seyyar ekipler anında kontrol ediliyor. Mesela geçen pazar 17 yangın oldu. Biz orman genel müdürümüz Osman beyle diken üstündeydik. En zor pazardı. 17 büyük yangını Allah'a şükür kısa
sürede büyümeden söndürdük. Gece 01.00 de Osman bey beni tüm yangınlar kontrol altında diye aradı."

Yunanistan'a ve başka ülkelere de yardıma hazır olduklarını anlatan Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Biz zaten bu uçaklarla ilgili anlaşma yaparken komşu ülkelere de gerektiğinde hizmet verebilir şartını koyduk. Biz geçmişte Suriye, Arnavutluk ve Makedonya'ya da yardımda bulunduk. Talep olursa yardıma yine hazırız."

iha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2009 Salı 15:16:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?