2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

'Kriz henüz tam hissedilmedi'

Afyonkarahisar Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Emin Birliktir, ekonomik krizin Türkiye'yi tam olarak etkisi altına almadığını söyledi.

Ekonomik krizin Türkiye'de tam olarak yaşanmaya başlanmadığını söyleyen Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Birliktir, "küresel krize etkilenmeden çözüm üretilmelidir" ifadesine yer verdi. Birliktir, Amerika Birleşik Devleti'nde (ABD) başlayıp Avrupa, Uzak Doğu ve hemen hemen dünyanın her tarafına yayılan küresel krizden Türkiye'nin tam olarak etkilendiğini düşünmediğini söyledi.

Birliktir; "ilerleyen tarihte krizin çok daha sert etkilerinin olabileceği endişesini taşımakla bu yıl sonunda bilançoların çıkması ve Maliye'ye teslim edilmesi ile yaşanmakta olan bu krizin bence ön etkilerinin sahabeti görülecektir diye düşünüyorum" dedi.

En dar sermaye ile çalışan esnaf ve sanatkarın görülmeyen krizin etkilerinden en fazla etkilenen kesim olduğunu anlatan Birliktir, şöyle konuştu: "2007 yılı içerisinde bir yılda 123 kişi icra takibine uğramış iken Ekim ayı sonu itibari ile yani 10 aylık dönemde 206 kişi icra takibine uğrayanlar arasına girmiştir. Biz bu krizin etkilerinden daha fazla esnafın zarar görmemesi için esnafı idare yönüne gidiyoruz. Yoksa bu rakamlar çok daha fazla olabilirdi. Açıkçası esnaf ve sanatkarın içerisinde kepenk
kapatmalar başladı. Çek ve senetler ödenmemeye başladı. Daha önce seyrettiğimiz filmi seyrediyor gibiyim. Endişem boşanmaların artması, iflasların çoğalması dolayısıyla gizli işsizliğin istihdam eden bu kesimin işini bırakmak sorunda kalması işsizlik oranını artıracaktır."

EKONOMİK KRİZE KALICI ÇÖZÜM ŞART
Birliktir; KOBİ ve imalat sektöründe etki altında kalmaması için gerekli önlemlerin alınarak işçi çıkartmalara ve iflasların başlamadan çözüm üretilmeye başlaması gerektiğini söyledi. Birliktir; "KOBİ'ye ve imalat sektörüne geldiğimizde durum benzer harekette olup, iş yeri sahipleri imalatlarını bir süreliğine durdurma noktasına geldiler. Ya da üretimi tamamıyla durdurdular" diye konuştu.

Birliktir, Afyonkarahisar'da 600 civarında irili, ufaklı mermer fabrikası ve en az bu kadar da şeker imalatı yapan KOBİ seviyesindeki işletmecilerin tamamının aynı sıkıntıyı yaşadığını belirtti. Hükümetin üç ay kadar evvel imalatçı KOBİ'lere ve 26 Kasım'da dağıtılmaya başlanan "Cansuyu" adındaki desteklerin iyi bir adım olduğunu düşünmekle birlikte hem miktar hem de vade olarak yetersiz kaldığını anlatan Birliktir, şöyle konuştu: "Eğer bu kriz dönemini atlatacak daha net ve güçlü destekler sağlanmazsa ciddi sayıda esnaf ve sanatkarların kepenk kapatacağını düşünüyorum. Krizden KOBİ'lerimizin de ciddi oranda etkileneceğini tahmin ediyorum."

iha
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 10:42:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?