1
Mayıs
2024
Çarşamba
AFYONKARAHİSAR

Krize rağmen Irak'a ihracat arttı

ATSO VE İGEME İŞ BİRLİĞİ TARAFINDAN 'DIŞ TİCARET EĞİTİM' SEMİNERİ DÜZENLENDİ

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Sereteser, küresel ekonomik krize rağmen, Afyonkarahisar'ın 2009 yılında ırak'a yaptığı ihracatın arttığını söyledi.

ATSO ile İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (İGEME) işbirliğinde, ATSO meclis toplantı salonunda 'Dış Ticaret Eğitimi' düzenlendi. Eğitim programının açılışında konuşan ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, 2008'de en çok ihracat yapılan Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) ise ihracatın 2009'da düştüğünü söyledi. Serteser, 2008'de ABD'ye dolarlık ihracat yapılırken, geçen yıl yapılan ihracatın 29 milyon dolar olduğunu belirtti. 2008'de ihraç edilen ilk 5 ürünün çeşidi ve sırasının geçen yılda değişmediğini anlatan Serteser, geçen yıl 159 milyon dolar doğal taş, 24 milyon dolarlık Konveyör Band ve malzemeleri, 21 milyon dolarlık yumurta, 20,4 milyon dolarlık haşhaş ve 8,1 milyon dolarlık emaye mutfak eşyası ihraç edildiğini söyledi. 2008 yılı sonunda patlak veren global mali krizin bütün ülkeleri olduğu gibi Afyonkarahisar'ın ihracatını da olumsuz etkilediğini aktaran Serteser, krizden en az zararla çıkmak için çabalarken birde yeni pazarlar oluşturarak ihracattaki kan kaybını azaltmak için uğraştıklarını kaydetti. Serteser, 2010'un ilk aylarında, Türkiye'nin ihracatına bakıldığında rakamların, küresel krizle birlikte küresel ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamanın, ihracatı da etkilendiğini gösterdiğini ifade etti. 13 Şubat'ta Denizli'de Devlet Bakanı Ali Babacan'ın başkanlığında yapılan toplantıya ATSO olarak katıldıklarını hatırlatan Başkan Serteser, burada Afyonkarahisar'ın desteğe ihtiyaç duyduğu konuları içeren bir dosyayı ilgili bakanlıkları ilettiklerini bildirdi. Serteser, bu konuların arasında ihracata verilmesi istenen desteğin önemli bir yer tuttuğunu kaydetti.

ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, Türkiye'nin kiraz üretiminde dünya sıralamasında birinci sırada olmasına rağmen ihracatta ABD'den sonra ikinci sırada yer aldığını dile getirdi. Serteser, "Afyonkarahisar kiraz üretimi ve ihracatta çok önemli bir konuma sahip. Bu konuda ilgili bakanlığın reklam, kampanya gibi çalışmalarla tanıtım desteği vermesini istedik. Yine yer altı kaynaklarımızın jeotermal seracılıkta kullanılması için uygun yasal düzenleme ve mevzuatlarla verilecek desteğin, ilimizden yapılacak tarım ürünleri ihracatına büyük ivme kazandıracağının altını çizdik" dedi. Ülke ekonomisinde ihracatın tartışılmaz olduğunun altını çizen Serteser, Afyonkarahisar'ın da kriz ortamına rağmen ciddi bir ihracat potansiyeli gerçekleştirmiş olmasının umut verici olduğunu ifade etti. Serteser, ihracata dayalı bir büyüme ile hareket edilmesinin, Türkiye'nin kalkınmasına hizmet edecek olan ihracat rakamlarına olumlu yansıyacağını ve sonuçlarının yüz güldürücü olacağını sözlerine ekledi.

ATSO VE İGEME İŞ BİRLİĞİ TARAFINDAN 'DIŞ TİCARET EĞİTİM' SEMİNERİ DÜZENLENDİ
İHA
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2010 Çarşamba 14:23:01
Güncelleme :18 Şubat 2010 Perşembe 10:31:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?