2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

Kuduz seferberliği

Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi Örmekuyu Köyü’nde 4 Ekim’de görülen kuduz alınan önlemlere karşın yayılıyor. Kuduzun görüldüğü yerleşim yerlerinde karantina uygulaması başlatılırken, bölgedeki hayvanların yanı sıra insanlara da koruyucu kuduz aşısı yapılıyor.

Afyonkarahisar Tarım İl Müdürü Hüseyin Ceylan, Sandıklı İlçesi Örmekuyu Köyü’nde 4 Ekim’de görülen kuduzun alınan bütün önlemlere rağmen yaban hayatı kökenli olması nedeniyle çevre köy ve ilçelerde de görüldüğünü söyledi. Tarım İl Müdürü Ceylan, kuduz hastalığının Kumalar sıradağlarına komşu bölgelere de yayılma göstererek 17 Ekim’de Sandıklı İlçesi Karkın Köyü’nde, 26 Ekim’de Dinar İlçesi Tatarlı Beldesi’nde, 18 Kasım’da da Kızılören İlçe merkezinde görüldüğünü belirtti.

44 BİN YTL HARCANDI

Hastalıkla mücadele amacıyla İl Özel İdare, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve genel bütçe kullanılarak toplam 44 bin YTL harcandığını söyleyen Tarım İl Müdürü Hüseyin Ceylan, alınan 55 bin doz kuduz aşısının hastalık çıkan ilçeler ile riskli bölgelere dağıtıldığını, çiftlik hayvanları ile birlikte kedi ve köpeklere de aşılama yapıldığını kaydetti. Müdür Ceylan, evcil hayvanlarda yapılan aşı uygulamalarıyla hastalığın yayılmasının yavaşlatıldığını ancak durdurulamadığını söyledi.

Kuduz hastalığının görüldüğü yerleşim yerlerinde 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu gereği karantina uygulaması başlatıldığını kaydeden Hüseyin Ceylan, İl Sağlık Müdürlüğü yardımıyla bölgedeki insanlara koruyucu kuduz aşısı yapıldığını söyledi.

1300 KİŞİYE AŞI

İl Sağlık Müdürü Hasan Hüsnü Eren de 1300 kişiye korucu kuduz aşısı yapıldığını ve hayvancılıkla uğraşanların öncelikli olarak tercih edildiğini söyledi.

PROJEYE DAHİL EDİLSİN

Avrupa Birliği (AB) mali yardımları çerçevesinde ‘Türkiye’de kuduz hastalığının kontrolü projesi’ kapsamında bazı illerde yaban hayvanlarına aşılaması yapıldığını belirten Müdür Ceylan, “İlimiz Kumalar sıradağlarının da bu proje kapsamına alınması için Bakanlığımıza gerekli başvurular yapıldı. Ayrıca Sandıklı İlçemiz sınırları içinde bulunan

Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 19:30:05
Güncelleme :20 Kasım 2008 Perşembe 19:33:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?