4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Kuduzla mücadeleye devam...

Afyonkarahisar Tarım İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, kuduz hastalığının Afyonkarahisar'da iki köyde görüldüğünü ve bu köylerde gerekli önlemin alındığını söyledi.

2004 yılında başlayan ve yaban kuduzu olarak yayılan kuduz hastalığının Dinar Doğanlar ve Hocalar Yağcılar köylerinde görüldüğünü söyleyen Tarım İl Müdürü Erdurmuş, bu köylerin karantina altında olduğunu ve gerekli çalışmaların yapılmaya devam ettiğini anlattı.

2004 yılında ilk defa Dinar bölgesinde yaban kuduzuna rastlanıldığını anlatan Erdurmuş, şunları söyledi: "O yıllarda yapılan çalışmalarda nispeten başarı sağlandı. Ancak yaban kuduzu takdir edersiniz ki evcil hayvanlar gibi olmadığı için kontrolü zor. Hocalar, Sandıklı, Kızılören ve Dinar bölgelerinde tekrar yaban kuduzundan kaynaklı kuduz vakaları oldu. 2008 yılında kuduz hastalığına karşı aşılama çalışması yapıldı. Yaklaşık 60 bin büyük ve küçükbaş hayvan ve evcil hayvanlarda aşı yapıldı. O dönem başlayan mücadele verimli ve olumlu bir şekilde devam ediyor." Şu an aktif olarak Hocalar Yağcı köyü ile Dinar'ın Doğanlar köyünde kuduz vakası olduğunu belirten Erdurmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başka bir yerde de kuduz vakası durumumuz yok. Bu tür bölgelerde insan sağlığı ön planda olduğu için il müdürlüğümüzün herhangi bir ihmali olamaz. Derhal kanun gereği 24 saat içerisinde kuduz vakasının görüldüğü yere ulaşmak kanun emridir. Böyle durumlar görüldüğünde derhal aşılama çalışmalarımıza başlıyoruz. Bu köylerimizde altı aylık karantina süresi var. Bu süre içerisinde hastalıkla mücadele yapılıyor. Şu an sıkıntılı bir durumumuz yok."

Kuduz vakasının görüldüğü iki köyümüz de çalışmaların sürdüğünü anlatan Erdurmuş, sözlerini şöyle tamamladı: "Hocalar yağcı köyü ile Dinar'ın Doğanlar köyünün karantina altında olması nedeniyle hayvan giriş çıkışları yasak. Dinar Doğanların Eylül ayı içerisinde, Hocalar Yağcılar'ında Aralık ayında karantina süreleri dolacak. Bu süre dolduğunda karantinadaki iki köyde hayvan giriş çıkışı serbest olacak."
 

İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2009 Cuma 14:01:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?