3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Kurban kesmenin püf noktaları

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İhsan Dumanlı, Kurban Bayramı'nda büyükbaş hayvan kesecek kişilerin, işin ehli olması gerektiğini belirterek, "Vatandaşlarımız kurban keserken kurban olmasın" dedi. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dumanlı, kurbanın arka iki ayağı ile ön alt kısımdaki ayağının çözülmeyecek bir şekilde bağlaması gerektiğini, bu konuda yeni çıkan çelik halatlı yatırma aletlerinin yararlı olduğunu ifade etti. 

Bıçağın keskin olması ve kurbanı kesecek kişinin bir seferde kesecek şekilde hayvanın boğazına bıçağı bastırması gerektiğini ifade eden Dumanlı, "Bıçağı bastırdıktan sonra 3 dakika hayvanın kanının akması için beklenmesi gerekir. Ondan sonra hayvanın can damarı kesilmelidir. Hayvan can verdikten sonra, önce ön iki ayak sonra karnını ortadan yararak, arka ayağına ulaşılmalı. Hayvanın bir kancaya takılarak derisinin yüzülmesi daha kolay ve sağlıklıdır. Hayvanın karnı yarıldıktan sonra işkembe ortaya çıkınca, hot kemiğinin arasındaki hayvanın bağırsağını yukarıdan kurtarıp aşağı doğru çekilirse, işkembenin eti batırması önlenir. Hayvanın içi boşaltılırken ödü ciğerinden dışarıda ayrılmalı ve içi boşaltıldıktan sonra hayvanın butları ve kaburgası parçalara ayrılmalıdır. Kurbanı kesecek kişiler, işinin ehli olmalıdır. Vatandaşlarımız kurban keserken 'kurban' olmasınlar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2007 Salı 15:36:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?