30
Nisan
2024
Salı
AFYONKARAHİSAR

Kurbanlıklar elde kaldı

İstanbul'da yasak yerde kurban kesen bir vatandaş kurbanı bırakıp kaçtı, acemi kasaplar yine mesaideydi...Kayseri'de kaçak kurbanlık iğneyle uyuşturuldu..Adana ve Gaziantep'te hastanelerin acil servisleri acemi kasaplarla doldu. Adapazarı ve Bursa'da yine vahşet görüntüleri yaşandı... Afyon'da kurbanlıklar elde kaldı..

Konya'da Kurban Bayramı namazı kılan vatandaşlar, camilerden çıktıktan sonra Hz. Mevlana'nın türbesinin bulunduğu müze önünde dua ettiler. 

Sabahın erken saatlerinde camilere akın eden vatandaşlar kurban bayramını Konya'da sevinçle karşıladı. Kurban bayramı namazını kılan vatandaşlar namaz sonrası birbirleriyle bayramlaştı.

Babaları ve dedeleriyle birlikte gelen onlarca çocuk Selimiye Camii'sini doldurdu. Hutbenin ardından tekbirlerle kılanan namaz, tekbirlerle bitirildi. Kurban Bayramı namazını kılan yüzlerce vatandaş daha sonra birbirleriyle bayramlaşarak, Hz. Mevlana'nın önünde yaptıkları dualarla bayramın gelmesini kutladı.

Duaların ardından Üçler Mezarlığına akın eden vatandaş, vefat eden yakınlarının kabirlerini ziyaret ettiler. Kabirleri ziyaret edenler arasında babaları ve dedeleriyle gelen küçük çocuklar da vardı. Vatandaşlar daha sonra kurbanlarını kesmek, ailleriyle bayramlaşmak üzere evlerine yöneldi. Bazı vatandaşlar da cami önlerinde kurulan simit tezgahlarından simit alarak, hem simitçileri sevindirdi hem de bayramın ilk sıcaklığını yaşadı.

Yasak kesim yapan vatandaşlar, zabıta gelince kurbanı bırakıp kaçtı

Yetkililerin bütün uyarılarına rağmen İstanbul'da bazı vatandaşların ve kurban satıcılarının yol ortalarında ve kaldırımlarda kurban kestiği gözlendi. Beyoğlu'nda cadde üzerinde kurban kesen vatandaşlar zabıtayı karşısında görünce ilk önce kurbanın kendisine ait olduğunu inkar etti, sonra cezadan kurtulmak için kurbanını bırakıp kaçmaya çalıştı.

Kurban Bayramı'ndan günler önce kötü görüntülerin oluşmaması için yetkililer uyarılarını yaptı. Aksaklık yaşanmaması için ise polis ve zabıta bayram mesaisine kaldı. Ancak bütün bunlara rağmen uyarılara kulak asmayan bazı vatandaşlar ve kurban satıcıları yasak olduğu halde yol ortalarında, kaldırımlarda ve diğer kamuya açık yerlerde kesim yaptı. Beyoğlu, Dolapdere Caddesi üzerinde kaldırımlarda kurban satan ve kesim yapanlar ise zabıtanın denetimlerinden kurtulamadı. Kaldırımda kurban keserken zabıtayı karşısında gören vatandaşlar ilk önce kurbanın kendisine ait olduğunu kabul etmek istemedi. Zabatının ceza kesmekte diretmesi üzerine kaçak kesim yapan vatandaşlar kurbanlarını yerde bırakarak kaçmak istedi. Kaçmak isteyen vatandaşların peşini bırakmayan zabıta ekipleri yol kenarında kesim yapan vatandaşlara "Kabahatler Kanunu"na göre 54 YTL para cezası kesti. Bu aradan belediyeye ait kurban satış yerlerinde çadırı olan bazı satıcılar kaldırımlarda kaçak satış yapan şahıslara tepki gösterdi.

Belediye'den kurban satışı için yer kiralayan Rıza Kara, kira olarak 2 bin 500 YTL ödediğini belirterek, hiçbir ücret ödemeden kaçak satış yapanlar nedeniyle işlerinin kendi işine engel olduğunu dile getirdi. Belediyeye kira ödeyen satıcılarla kaçak satış yapan şahısların azaman zaman tartıştığı da görüldü.

Kaçak kurban satıcılarını uyaran zabıta ekipleri kaldırımlardaki kurbanlıkları kaldırttı. Bazı satıcılar ise görüntü almaya çalışan basın mensuplarına saldırmak istedi.

Bu arada bayram namazının ardından vatandaşlar kurbanlarını almak için kurban pazarlarına koştu. kurban pazarları önünde basah saatlerinden itibaren büyük bir yoğunluk yaşandı. Zabıta ve trafik polislerin trafiği düzünlemeye çalıştı.

Kaçan kurbanlık iğneyle uyuşturuldu

Kayseri'de sahibinin elinden kaçan kurbanlık örnek olacak bir şekilde yakalandı. Kurbanlığı kaçtığı haberini alan belediye ekipleri olay yerine geldi. Kurbanlığa havalı tabanca ile uyuşturucu iğne sıkıldı. Bir süre daha direnen kurbanlık hayvan yıkıldığı anda kurban sahipleri ve kasap gelerek kesimlerini yaptı.

Kayseri'de her yıl kaçan kurbanlıklar tehlike saçıyor ve insanların yaralanmasına neden oluyor. Bu yıl da kaçan bir kurbanlık alınan tedbirlerle sorunsuz yakalandı. Belsin semtinde Ali Katrancı ve kurban hissedarları, araçtan indirirken kurbanlık boğayı elinden kaçırdı. Bir süre kaçmaya başlayan boğa boş bir arazide beklemeye başladı.

Kurbanlık sahipleri olayı Melikgazi Belediyesi tarafından kurulan ekibe bildirdi. Olay yerine araçla gelen Melikgazi Belediyesi Veterinerlik Dairesi Başkanlığında görevli personel İzzet Kafa, elindeki havalı tabanca ile 5 adet iğne attı. Bu sırada hırçınlaşan boğa görevli elemana saldırdı. Kıl payı boğanın saldırısından kurtulan görevli son iğneyi attığında boğa yere yıkıldı.

Daha sonra kurban sahipleri ve kasap boğanın yanına geldi. Kıbleye doğru döndürülen boğa, ayakları bağlandıktan sonra vekaleti alan kasap tarafından kesildi. Olaysız şekilde sona eren boğa kesiminde personel görevlisi boğanın saldırısına uğramasına karşın etkisiz hale getirdiği için sevinçli olduğunu söyledi.

Kurbanlık sahipleri ise hiç kimseye zarar vermeden boğanın yakalanmasından dolayı memnun olduklarını dile getirdiler. Geçen yıllarda Kayseri'de kaçan kurbanlıklar ise kasapların hayvana eziyet veren ve acılar içinde kalmasına neden olan müdahaleleri sonucu kesilmesinden dolayı tepki oluşuyordu.

Acil servislerin 'acemi kasap' mesaisi

Kurban kesmeye çalışan acemi kasaplar, bu bayramda hastane acil servislerini doldurdu.

Sabah saatlerinden itibaren kesim sırasında el, kol ve parmaklarını kesen vatandaşlar soluğu hastanede aldı. Kazara yaralanan çok sayıda acemi kasap tedavi için Adana Numune ve Devlet Hastaneleri'ne akın etti. Pansuman odasından gülerek çıkan acemi kasaplardan Selami Bozdemir, kesmeye kalkıştığı büyük baş hayvanın boynunu oynatmasıyla bıçağın elini kestiğini söyledi. Akacak kanın damarda durmayacağını ifade eden Bozdemir, "Allah başka kanlar akıtmasın. Ben inşaatlarda çalışıyorum. Sıvacıdan ancak bu kadar kasap olur." dedi.

Kolunu kesen Halil Çil ise, "Acemi kasabım" diyerek gözlem odasına geçti. Bazı yaralılar ise konuşmak istemedi.

Dana keserken bacağını kesti

Gaziantep'te Kurban Bayramı'nın ilk günü hastanelerin acil servisleri el, ayak ve vücudunun değişik yerlerini bıçak ve satırla yaralayan acemi kasaplarla doldu.

Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek ve 25 Aralık Devlet Hastanesi'nin acil servislerine sabahın erken saatlerinde kurban kesimi sırasında bıçak, satır ve baltayla kendini yaralayan aralarında kadınların da bulunduğu yaklaşık 30 kişi başvurdu. Sığır keserken kazayla bacağını yaralayan 35 yaşındaki İbrahim Demez, soluğu 25 Aralık Devlet Hastanesi'nde aldı.

Pansumanı yapılan ve ayağına ve 4 dikiş atılan Demez, "Dana kesecektik. Danayı yatırdıktan sonra ayaklarını bağladık. Daha sonra bıçağı attığım zaman tam uzman olmadığım için bıçak o şiddetle bacağıma değdi." dedi. Diğer acemi kasaplara tavsiyede bulunan Demez, her işin ehil kişiler tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Aldıkları koçu kesmeye çalışan 28 yaşındaki Ömer Avcıoğlu ise, "Biraz zor hayvandı. Bıçağı vurunca biraz fazla kaymış elimi kestim" diye konuştu.

Öte yandan 50 yaşındaki Zöhre Kösemen de, aldıkları koyunun derisini yüzerken bıçağı eline saplayarak yaralandı. Hastane yetkilileri, acil servislere genellikle el, kol, bacak ve başlarından yaralananların büyük bölümünün ayakta tedavi gördüğünü, pansuman yapılıp dikiş atıldıktan sonra da taburcu edildiğini belirtti. Yetkililer, hastanelere gelenler arasında kurbanlıkların boynuz ve tekme darbeleri ile yaralananların da olduğunu söyledi.

Acemi kasap, ayak parmaklarını kesti

Fatih'te kurban kesmeye çalışan acemi kasap ayak parmaklarını kesti. Ambulansla hastaneye kaldırılan yaralı tedavi altına alındı.

Fatih'te Sinan Çetin(18) isimli vatandaş, kendi kurbanını kesmeye çalışırken kazayla kendi ayak parmaklarını da kesti. Yakınlarının haber vermesi üzerine olay yerine ambulans geldi. Yaralı Çetin, ambulansa konularak Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Çetin'in durumunun iyi olduğu öğrenildi.

İnatçı tosun, ayağından vinçle bağlanarak kesildi

Adapazarı'nda kesime giderken sahiplerine zorluk çektiren inatçı tosun ayağından vinçle bağlandıktan sonra kesildi. Bazı vatandaşlar ise sokakta çocukların gözleri önünde sağlıksız kesim yaparken bazı vatandaşlarda soğuk nedeniyle yaktıkları ateşin yanında kurbanlarını kesti.

Adapazarı'nda tüm uyarılara rağmen bazı vatandaşlar kurbanlarını sokaklarda sağlıksız bir biçimde ve çocukların gözleri önünde kesti. Bir çok vatandaş Belediyelerin kurduğu mezbahanelerde kesim yaptırırken bazılarıda kurbanlarını boş arazilerde kesti. Arazide kesim yapan hayvan sahipleri soğuktan korunmak için ateş yakarak ısındı.

Diğer taraftan Erenler Beldesi'nde kesime giden bir tosun sahiplerine zor anlar yaşattı. Kesileceği yere güçlükle götürülebilen tosun burada ayağına zincir bağlandıktan sonra vinç yardımıyla kaldırıldı ve yere yatırılarak kesildi.

Sokak ortasında kurban kesimleri devam ediyor

Kurban Bayramı'nda sokak ortasında, pazar yerlerinde kesim yapan vatandaşlar, kötü bir görüntü arz ederken, kurban pazarlarında hayvan satıcılarının ise yüzü gülmedi. Bu yıl bir çok hayvanın pazarda kaldığını belirten satıcılar, fiyatların 3 sene önceki fiyatlar olmasına rağmen hayvanlarının ellerinde kalmasına hayret ediyor.

Bursa'da, Soğanlı Hayvan Pazarı'nda sabahın erken saatlerinde başlayan Kurban hareketliliği gün boyu sürdü. Kurbanlıklarını almak için gelen vatandaşların araçları pazar prafiğini kilitlerken, kurbanlıklarını götürmeye çalışan insanlar ilginç görüntüler oluşturdu. Kurbanlığını araçlarla götüren insanlar sıkıntı çekmezken, özellikle büyükbaş hayvanlarını yürüyerek götürmeye çalışan vatandaşlar zor anlar yaşadı.

Yetkililerin her türlü uyarısına rağmen bu bayramda da, kurbanlıklar sokak ortalarında, açık alanlarda, pazar yerlerinde ve boş arsalarda kesildi. Ortalığın kan gölüne döndüğü kesim alanlarında, tatlı telaşın yanında hoş olmayan görüntüler de oluştu. Kurbanlıklarını yatırmaya çalışan kimi kurban sahipleri, işin acemisi olmaları nedeniyle önemli güçlükler yaşadı.

PAZARDA BİR ÇOK HAYVAN SATICILARIN ELİNDE KALDI

Bu arada, Kurban fiyatlarının bir kaç yıl öncesi ile neredeyse aynı olmasına rağmen, pazarda bir çok çadırda satıcıların elinde hayvan kaldı. Kimi hayvan satıcıları kalan kurbanlıklarını satabilmek için yüzde 50 indirim yapmak zorunda kalırken, kimileri de uzak illerden getirdikleri kurbanlıkları ucuz fiyata satmaktansa memleketlerine geri götürmeyi tercih ediyor.

Afyon'dan 43 koyun getiren Temel Turan, elinde kalan 25 koyunu memleketine göre götürmek zorunda kalacağı için çok üzgün olduğunu belirtirken, 90 koyun getiren Salih Kirazlı, elinde kalan 40 koyununu geri götüreceğini belirtiyor. Bu sene Bursa'nın kendilerini mahvettiğini söyleyen Kirazlı "Bu sene perişan olduk. Ne yapacağımızı şaşırdık. Pazarda bir çok çadırda hayvanlar kaldı. Hayvan çokluğundan mıdır nedir anlamadık. Fiyatlarda 3 sene önceki fiyatlar. 250 YTL isitiyoruz bir koyuna 180 olmaz mı diyorlar. Satmayıp mecburen memleketimize götüreceğiz." dedi.


zaman/cihan
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2006 Pazar 13:09:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?