2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

Marka kent Afyonkarahisar

Tüm yolların kesiştiği noktada bulunan ve Kurtuluş Savaşı'nın kazanıldığı kent olan Afyonkarahisar, marka ürünleriyle günden güne gelişiyor. 

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Afyonkarahisar'daki ihracatın yüzde 73'lük bölümünü oluşturan mermer, tarihin ilk çağlarından itibaren kent için önemli bir ekonomik madde oldu. Özellikle İscehisar ilçesindeki mermer fabrikaları, yurtiçi ve yurtdışı mermer ticaretiyle Afyonkarahisar ve Türkiye için önemli bir konumda bulunuyor. Turistik tesislerde çevre tanzimi, şehirlerde ise peyzaj mimari, anıt ve süslemecilikte kullanılan mermerler, bakır, alüminyum, metal, ahşap çini, mozaik ve çelikle kullanımı sonucunda ise otantik görünüş sağlıyor.

MERMERE HAYAT VEREN ELLER 

Üstün kabiliyetli ustaların eliyle mermerden yapılan ocak, lavabo, mutfak tezgahı, masa ve masa üstü sehpa, süs ve büro malzemesi, satranç takımı, abajur, aplik, avize, saksı, vazo, metalli ve metalsi sigara küllüğü, şekerlik, fincan, likör takımı, çerçeveler, kurnalar ve daha çok çeşitli eşyalar, vatandaşların kullanımı ve beğenisine sunuluyor. Afyonkarahisar'da çıkan mermerlerin tane çapları, damarları ve görünüşleri de yer yer değişiyor. Bu farklara göre taşlara, beyaz, pamuk beyaz, beyaz sarı, pembe sarı, gri, menekşe, kaplan postu, güvercin göğsü ve gök mermer gibi adlar veriliyor. Bunlar arasında en çok işlenen cinsler ise Afyon kremi, Afyon sarısı, Afyon sumakisi, Afyon duman kiri, Afyon bulgurlusu ve kaplan postu çeşitleri oluyor. Bacasız sanayi olarak adlandırılan mermer işlemeciliğinin her geçen gün geliştiği Afyonkarahisar'da, mermer sanayii dallarına bilinçli bir şekilde yatırım yapılırken, beyaz altının değeri daha iyi anlaşılıyor.

KENTİN ADI HAŞHAŞ BİTKİSİNDEN GELİYOR 

Türkiye'de ekimi ve alımı devlet kontrolü altında tutulan haşhaşın büyük bir bölümü de Afyonkarahisar'da ekiliyor. Üretimi çok eski zamanlardan bu yana yapıldığı bilinen haşhaşın, milattan 5 bin yıl önce, Sümerler'in lisanından mevcudiyetine dair deliller bulunuyor. Asuri kabartmalarında da haşhaş resimleri görülüyor. Bazı iddialara göre, haşhaşın anavatanının Orta Asya, yani Türkistan olduğu belirtiliyor. Ancak Anadolu'da ve özellikle Afyonkarahisar dolaylarında bulunan ve Etiler döneminden kaldığı belirtilen taş kabartma ve paralarda haşhaş resimleri bulunuyor. Bu eserler Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi'nde yer alıyor. Bir zamanlar adı "Afyon" olan ancak TBMM'den geçen yasayla Afyonkarahisar olarak değiştirilen kentin adı ise haşhaş bitkisinden geliyor.

MEŞHUR AFYON SUCUĞU 

Türkiye'de sucuk denilince akla yine Afyonkarahisar geliyor. Meşhur Afyon sucuğunun, besiye çekilen büyükbaş hayvanların, Afyonkarahisar'a özgü haşhaş küspesiyle beslenmeleri nedeniyle ayrı bir lezzet taşıdığı biliniyor. Dana, sığır, manda etleri ve yağlarının, çeşitli baharatlarla karıştırılarak doğal bağırsağa doldurulmasıyla hazırlanan Afyonkarahisar sucuğu, adını ve tadını Türkiye'nin yanı sıra dünyaya duyurmayı amaçlıyor. Meşhur Afyonkarahisar sucuğunun bu üne kavuşmasında, özellikle kentte yetiştirilen büyükbaş hayvanlar önem taşıyor. Besiye çekildiklerinde haşhaş küspesiyle beslenen hayvanlar, Afyonkarahisar'ın etine ve sucuğuna ayrı bir lezzet katıyor. Sucuk üretimi konusunda ustalık da önemli bir yer teşkil ediyor.

MANDA ETİNİN ÖNEMİ VE USTALIK 

Aynı şartlarda ve aynı malzemeyle her ustanın aynı lezzeti tutturamayacağına dikkat çeken Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İhsan Dumanlı, "Sucuk üretimi konusunda çıraklıktan itibaren titiz bir çalışma sonucu sucuk ustaları yetişmektedir. Sucukta kullanılacak malzemenin seçilmesi, hazırlanması, yoğrulması, ince bir ustalık gerektirmektedir. Bir kişinin Afyon sucuğunun üretim tekniğini kavrayabilmesi ve ehil usta olabilmesi için sucuk imalathanelerinde en az 5 yıl çalışması gerekir" dedi. Sucukta manda etinin önemine de dikkat çeken Dumanlı, "Dana ve sığır etinin yanında sucuğa lezzet ve damak tadı bırakmak için belli bir oranda manda eti karıştırılır. Manda etli karışım Afyon sucuğunu benzerlerinden hem kalite hem de lezzet bakımından ayırt etmektedir" ifadelerini kullandı. 
Afyonkarahisar'a özgü olan kaymak, lokum ve ekmek kadayıfı da marka ürünlerin arasında bulunuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2008 Cuma 10:32:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?