2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

MERSEM 2008 sona erdi

Afyonkarahisar'ın ev sahipliğini yaptığı ve bu yıl 6.'sı düzenlenen Türkiye Mermer ve Doğaltaş Sempozyumu (MERSEM 2008) sona erdi.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ve Türkiye Mermer, Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği'nin birlikte düzenlediği sempozyumda, sektörün yaşamakta olduğu çeşitli sorunlar ve çözümlerine yönelik görüş ve öneriler masaya yatırıldı.

Yaklaşık 350 delegenin katıldığı MERSEM 2008'de 42 adet bilimsel çalışma değerlendirilerek, mermer ve doğal taş sektörünün sorunları ile çözüm önerilerinin ele alındığı sempozyumun sonuç bildirgesinde, sektörün gelişme sürecinde teknik eleman istihdamının önemine vurgu yapıldı.

2 gün süren sempozyumun sonuç bildirgesinde gerek üretimin verimliliği, gerekse iş güvenliği açısından maden mühendisi istihdamının gerekliliği vurgulanırken, bu hususun kaliteli üretim artışını da beraberinde getireceğine dikkat çekildi.

Sonuç bildirgesinde şu konular yer aldı ''-Ülkemiz doğal taş sektörünün rekabet gücü yüksektir. Bu sektörde, üretim ve kalite artışı ile inşaat ve sanayi sektörleri ile entegrasyonu amaçlayan kısa, orta ve uzun dönemli stratejik planların, bir ''Doğal taş Politikası'' temelinde geliştirilerek süratle uygulamaya konulması, gerek toplumun gerekse madencilik sektörünün gelişimi bakımından büyük önem taşımaktadır.

Bu çerçevede, inşaat ve sanayi sektörleri ile entegre çalışacak mermer ve doğal taş projeleri, öncelikle teşvik edilmelidir. Doğal taş sektörü uzun vadeli ve düşük faizli kredilerle desteklenmeli, elektrik enerjisinde ve motorinde düşük tarife uygulanarak rekabet gücü daha da artırılmalıdır.

Başta kamu kurumlarının inşaat ve sanat yapılarında değerlendirilmek üzere, ülkemizde üretilen mermer ve doğal taşların kullanılması sağlanmalıdır.

Sektördeki işletmelerin verimliliğine yönelik çalışmalar teşvik edilmelidir.

Sektörde yaşanan iş kazalarının önlenmesine yönelik olarak Odamızca gerçekleştirilen işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimlerinin sürekliliği ve yaygınlaştırılması önemlidir.

Maden Kanunu'nu uygulamakla görevli kuruluş yeniden yapılandırılarak taşra teşkilatı oluşturulmalı, yerinden ve etkin denetim sağlanmalıdır.

Doğal taş sektöründe aramadan nihai ürüne kadar her aşamada ileri teknoloji kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. Sektörde yüksek teknoloji kullanımı ve üretilmesine yönelik araştırma-geliştirme çalışmalarına öncelik verilmelidir.

Gelişmiş teknoloji kullanımında söz konusu teknolojilere uyum sağlayacak ve bunları kullanabilecek iyi eğitilmiş işgücünün varlığı önemlidir. Bu durum, sektörde bilim ve teknolojinin uygulayıcısı olan maden mühendisinin istihdamını gerekli kılmaktadır. Sektörde maden mühendisinin istihdamının süratle artırılması, genel verimliliğin artışı bakımından son derece önemlidir.

Doğal taş sektöründeki eğitim ve öğretim konusunun yeniden ele alınması ve sektörün gereksinim ve beklentilerinin yansıtılması gerekmektedir. Bu çerçevede, üniversitelerin maden mühendisliği bölümü eğitim programlarında doğal taş madenciliği ve işlemeciliğine yönelik derslere daha çok yer verilmeli ve ara eleman yetiştirmeye yönelik yüksek okullar devreye alınmalıdır. Ayrıca, mimarlık fakültelerinin ilgili bölümlerin eğitim programlarına mermer ve doğal taş kullanımına yönelik dersler konulmalıdır.

Mevcut pazar payının artırılması amacıyla işlenmiş ürün kapasitesinin ve ürün çeşitliliği ile ürün kalitesinin arttırılmasına yönelik yatırımlar yapılmalı, pazarlama stratejileri oluşturulmalı ve etkin dağıtım ağları kurulmalıdır.

1995 yılında birincisini düzenlediğimiz Mermer ve Doğaltaş Sempozyumunun uluslararası boyuta taşınması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede, 2010 yılında yapılacak etkinliğin 'Uluslararası Mermer ve Doğaltaş Kongresi' adıyla düzenlenmesi kararlaştırılmıştır."

.
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2008 Cuma 18:00:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?