2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

Meşhur Afyon sucuğunun sırrı

Adana, sığır, manda etleri ve yağlarının, çeşitli baharatlarla karıştırılarak doğal bağırsağa doldurulması ile hazırlanan Afyon sucuğu, adını ve tadını Türkiye’nin yanı sıra dünyaya duyurmayı amaçlıyor.

Meşhur Afyon sucuğunun bu üne kavuşmasında, özellikle Afyon’da yetiştirilen büyükbaş hayvanlar önem taşıyor. Besiye çekildiklerinde özellikle Afyon’a özgü haşhaş küspesi ile beslenen hayvanlar, Afyon’un etine ve sucuğuna ayrı bir lezzet katıyor. Sucuk üretimi konusunda ustalık da önemli bir yer teşkil ediyor.

Aynı şartlarda aynı malzemeyle her ustanın aynı lezzeti tutturamayacağına dikkat çeken Afyon Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İhsan Dumanlı, "Sucuk üretimi konusunda Afyon’da çıraklıktan itibaren titiz bir çalışma sonucu sucuk ustaları yetişmektedir. Sucukta kullanılacak malzemenin seçilmesi, hazırlanması, yoğrulması, ince bir ustalık gerektirmektedir. Bir kişinin Afyon sucuğunun üretim tekniğini kavrayabilmesi ve ehil usta olabilmesi için Afyon’daki sucuk imalathanelerinde en az 5 yıl çalışması gerekir" dedi.

Sucukta manda etinin önemine de dikkat çeken Dumanlı, "Dana ve sığır etinin yanında sucuğa lezzet ve damak tadı bırakmak için belli bir oranda manda eti karıştırılır. Manda etli karışım Afyon sucuğunu benzerlerinden hem kalite hem de lezzet bakımından ayırt etmektedir" diye konuştu.

AFYON (İHA) -
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2004 Cuma 10:20:35
Güncelleme :10 Kasım 2004 Çarşamba 18:04:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?