2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

'Müzeler Haftası' kutlamaları

Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali İhsan Narlı, Afyonkarahisar'ın açık hava müzesi niteliği taşıdığını belirterek, “Afyonkarahisar'ın her yerinden adeta tarih fışkırmakta ve her gün yeni eserler ortaya çıkmaktadır” dedi. 

Bu yıl 27.'si kutlanan “Müzeler Haftası” nedeniyle düzenlenen programda konuşan Narlı, Afyonkarahisar'daki Arkeoloji Müzesi'nde 13 bin 510'u arkeolojik, 5 bin 358'i etnografik, 26 bin 623'ü sikke, 26'sı arşiv vesikası ve 33'ü el yazması kitap olmak üzere toplam 45 bin 552 eserin mevcut olduğunu söyledi. Afyonkarahisar dahilinde 700'e yakın eserin tescilinin yapılabildiğini ve envanter çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Narlı, “Bununla birlikte ilimizde 179 tescilli sit alanı bulunmaktadır. Eski eser kaçakçılığı ve önlenmesi konusunda da gerekli eğitimler verilerek, iş birliği içerisindeki çalışmalar devam ettirilmektedir. Yurdumuza gelen turistlerin büyük çoğunluğu müzelerimizi gezmektedir. Müzelerin zenginleştirilmesi için bulduğumuz tarihi eserleri müzelere teslim etmeliyiz. İzinsiz kazı yapanlar, devletimizin güvenlik birimlerine bildirilmelidir. Müzeleri, bizim de mutlaka gezmemiz ve yaşadığımız topraklarda bizden önce yaşayan insanların tanımaya çalışmamız gerekir” diye konuştu. 

Afyonkarahisar'ın açık hava müzesi özelliği taşıdığına dikkat çeken İl Kültür ve Turizm Müdürü Narlı, "Bu özellikten dolayı ilimizin her yerinden adeta tarih fıştırmakta, her gün yeni eserler ortaya çıkarılmaktadır. Eski ve tarihi eser olarak ortaya çıkan veya tescil edilen korunması gerekli eserlerin tahribatının önlenmesi ve gelecek kuşaklara aynen bırakılabilmesinin sağlanması en önemli bir yurttaşlık görevidir” dedi. 

Afyonkarahisar Müze Müdürü Mevlüt Üyümez ise konuşmasında, dünyanın hemen her yerinde arkeolojik çalışmaların giderek daha da yoğunlaştığını ve ihtisas sahalarının giderek genişlediğine dikkat çekti. “Dünyamızda gelecek yıllarda arkeoloji biliminin popüler bir uğraş olarak gündemimize oturacağı muhakkaktır” diyen Üyümez, “Günümüzde devlet eliyle yürütülen müze ve müzecilik olgusu, özel sektörün de devreye girmesiyle hızlı bir ivme kazanmış durumdadır” ifadelerini kullandı. 

Emir Murat Özdilek Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Konferans Salonu'nda yapılan programda konuşmaların ardından, Afyonkarahisar'ın tarihiyle birlikte tanıtıldığı sinevizyon gösterisi izlendi. Programa Vali Yardımcısı Ömer Adar ile birlikte vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

.
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2008 Çarşamba 16:22:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?