3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Müzeler Haftası

Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi Müdürü Mevlüt Üyümez, 50 bine yakın eseri ve yıllık 10 binin üzerinde ziyaretçisi bulunan Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi'nin, önemli eserleriyle Türkiye'deki ilk 5 müze içerisinde yer aldığını söyledi. 

18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler Haftası nedeniyle Kültür ve Semt Evi'nde düzenlenen programda konuşan Arkeoloji Müzesi Müdürü Arkeolog Mevlüt Üyümez, Türkiye'de müzeciliğin Avrupa'nın bazı ülkelerinde olduğu kadar eski olmadığını söyledi. Medeniyetin beşiğinin Anadolu olmasına rağmen, arkeoloji biliminin gereken ilgiyi görmediğini ifade eden Üyümez, “İlk önceleri eski eser koleksiyonerliği olarak görülen müzeler, günümüzde ekseni 'insan' olgusu olan, daha geniş bir çerçeve içerisinde değerlendirilmeye başlanmıştır. 50 bine yakın eseri ve yıllık 10 binin üzerinde ziyaretçisi bulunan Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi, çok ünik ve önemli eserleriyle Türkiye'deki ilk 5 müze içerisinde yer almaktadır. Müze, yeni ören yerleri ile değerlendirilmesi halinde çevreden geçen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelecektir. Bugün dünyanın hemen her yerinde arkeolojik çalışmalar giderek daha da yoğunlaşmakta ve ihtisas sahaları giderek genişlemektedir. Dünyamızda gelecek yıllarda arkeoloji biliminin popüler bir uğraş olarak gündemimize oturacağı muhakkaktır” diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali İhsan Narlı ise müzelerin tarihi hakkında bilgiler verdi. Türkiye'ye gelen turistlerin büyük çoğunluğunun müzeleri gezdiğini kaydeden Narlı, “Müzelerin zenginleştirilmesi için, bulduğumuz tarihi eserleri müzelere teslim etmeliyiz. İzinsiz kazı yapanlar, devletimizin güvenlik birimlerine bildirilmelidir. İlimizin açık hava müzesi niteliğinden dolayı her yerinden adeta tarih fışkırmakta, her gün yeni eserler ortaya çıkarılmaktadır. Eski ve tarihi eser olarak ortaya çıkan veya tescil edilen korunması gerekli eserlerin tahribatının önlenmesi ve gelecek kuşaklara aynen bırakılabilmesinin sağlanması en önemli yurttaşlık görevidir” dedi.
Konuşmaların ardından Afyonkarahisar Belediyesi halk oyunları ekibi folklor gösterisi sundu. Program, Afyonkarahisar Belgeseli ve Afyonkarahisar türküleriyle sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2007 Cuma 13:23:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?