2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

Napolyon kirazı umut veriyor

Sultandağı bölgesindeki Napolyon kirazındaki rekoltenin umut verici olduğu belirtildi. Bölgedeki kiraz üreticileri alımların en az 6-7 YTL'den açılmasını bekliyor

Türkiye'deki Napolyon kirazının üretiminin yüzde 10'unu karşılayan Afyonkarahisar'ın Sultandağı bölgesinde verimin düşük olması, üreticileri umutlandırdı. Bölgedeki kiraz üreticileri Haziran ayı sonlarına doğru açılacak olan pazarın kendilerine umut verdiğini belirterek, Napolyon kirazlarının alımlarının bu yıl en az 6-7 YTL'den başlamasını beklediklerini söylediler.

Bölgede 5 yıl önce kilosu 5 YTL'ye kiraz sattıklarını belirten kiraz üreticileri, birlik olmaması nedeniyle fiyatlarının sürekli ihracatçı firmalar tarafından belirlenmesinden dolayı mağdur olduklarını dile getirdiler.

Üreticiler, "geçtiğimiz yıl verimin yüksek olması nedeniyle kirazın kg fiyatı 1,5-3 YTL arasında seyretti. Bu yıl ise verim düşük. Geçiğimiz yıl 400 kilogram civarında ürün alabildiğimizi bir ağaçtan bu yıl 70-80 kilogram alabileceğiz. Dolayısıyla ürünün fiyatının da yüksek olmasını bekliyoruz" diye konuştular.

Bölgede birlik ve beraberliğin sağlanması için 1999 yılından bu yana belediye başkanları ve muhtarlar düzeyinde sürekli girişimlerde bulunduğunu ifade eden Yakasenek Belediye Başkanı Necati Korkman da kiraz üreticisinin tek kurtuluşunun bir kooperatif çatısı altında toplanmak olduğunu söyledi.

Korkman, şunları kaydetti: "Türkiye'deki kiraz üretiminin yüzde 10'u, Afyonkarahisar'ın Çay ilçesi ile Konya'nın Akşehir ilçesi arasındaki bölgeden karşılanmaktadır. Türkiye'den yapılan kiraz ihracatının yüzde 30'u bu bölgeden sağlanıyor. Bu yıl kirazdaki rekolte gayet iyi. Birlik içerisinde olunmadığından dolayı, bazı firmaların da bundan istifade ederek yapmış oldukları fiyat uygulamaları, üreticiyi perişan ediyor. Bu yıl bunun önüne geçeceğiz. Bunun tek kurtuluşu üreticilerin bir kooperatif çatısı altında toplanması." Korkman, bu yıl ürünün üreticiden yana olduğunu ve ihracatçı firmaların bu ürüne bir bahane bulamayacaklarını savundu.

AA
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2008 Salı 16:53:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yılmaz tosun IP: 78.177.239.xxx Tarih : 16.06.2008 00:14:53

keşke o kadar etse...geçen sene çiftçiler rezil olmuştu...