2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

O, 4 yaşında bir dahi

Afyonkarahisar’da henüz 4 yaşında olan Arda Dahil, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni ezbere okuyor. Minik çocuğun evinde bulunan odası ise çocuk parkını aratmıyor.

Afyonkarahisar Asım Kocabıyık Anaokulu’nun kreş bölümüne giden 4 yaşındaki Arda Dahil, üstün zekasıyla dikkat çekiyor. Görenlerin ’büyümüş de küçülmüş’ dediği minik Arda, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni 10 günde ezberledi. İlk sınavını anaokulu tarafından düzenlenen gecede veren küçük çocuk, şimdi de İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını ezberlemeye hazırlanıyor. Minik Arda’nın evdeki odası da adeta bir çocuk parkını andırıyor. Duvarları çeşitli resimlerle süslü odasında salıncak, kay kay ve tahterevalli gibi oyun aletleri bulunan minik çocuk, boş zamanlarında bunlarla vakit geçiriyor.

Öğretmen olan baba İsmet Dahil, Arda’nın henüz 4 yaşında olmasına rağmen mantıksal zekasının oldukça yüksek seviyede olduğunu belirterek, "Küçükten beri arabaların markalarına, amblemli yazıların okunmasına merakı vardı. Anaokulunun kreş bölümüne gidiyor. Bu nedenle küçük yaş grubunda. Ama yine de ezber hafızası çok yüksek. Bunu defalarca hem yap-boz, hem de oyuncaklarıyla oynarken izledik. Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni 10 gün içinde ezberledi. Oğlumuz kendine verilen işi ve sorumluluğu çok iyi bilen, bunları yerinde ve zamanında yerine getirebilen estetik zekaya sahip bir çocuk" dedi.

Arda’nın üzerine düşen görevi eksiksiz olarak tamamlamaya çaba gösteren bir kişiliğe sahip olduğunu ifade eden Dahil, "Bu nedenle odasında veya evde dağınık değildir. Oğlumuzu elimizden geldiği kadar desteklemeye çalışıyoruz. 4 yaşında olmasına rağmen okuma-yazmayı çok rahat öğrenebilecek seviyede. Ancak Türkiye’de üstün zekalı çocuklara hitaben belli bir eğitim seviyesi sunulamıyor. Eşimin de desteğiyle çocuğumuzu belli bir yere getirmek istiyoruz" diye konuştu.

Anne Lütfiye Dahil ise çocuklarını şımartmak gibi lükslerinin olmadığını belirterek, "Biz onu şımartmaktan ziyade hayata en iyi şekilde hazırlamak istiyoruz. Bunun için çaba gösteriyoruz ve elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2005 Salı 13:08:22
Güncelleme :7 Temmuz 2005 Perşembe 17:17:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İsmet DAHİL IP: 85.106.25.xxx Tarih : 2.06.2005 10:53:40
haberi yayınlama sorumluluğunuzu ve üretkenliğe sahip çıkışını tebrik ederim