3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Ödenek yüzünden tabelalar değişemiyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen yasa ile ’Afyon’ olan adı Afyonkarahisar olarak değiştirilen kent, yeni kimliğine alışmaya çalışıyor.

Kentte bulunan resmi dairelerin birçoğu tabelalarını ’Afyonkarahisar’ olarak değiştirirken, karayollarındaki ’Afyon’ tabelaları ise ödenek yokluğundan değiştirilemiyor.

Afyonkarahisar Valisi Muzaffer Dilek, kentin isminin Afyonkarahisar şeklinde değiştirilmesi ile ilgili olarak, "İsim değişikliği Afyonkarahisar’a en fazla 3 trilyona mal olur. Ama öyle kamuoyunda söylendiği gibi 30 trilyon olmaz. Bazı şeylerin bedeli yoktur" dedi.

Kültür varlığına veya diğer tarihi yapılara nasıl para harcanıyorsa, manevi kültür varlığı olan Afyonkarahisar isminin korunması için de harcama yapılması gerektiğini belirten Vali Muzaffer Dilek, "Ben, bunun yerinde bir değişiklik olduğunu düşünüyorum. İsmimizin Afyonkarahisar olmasından dolayı gelen yükü, çok önemli olarak kabul etmemek gerekir. Bazı şeylerin bedeli yoktur. İsim değişikliği Afyonkarahisar’a en fazla 3 trilyona mal olur. Bu çok önemli bir rakam değil. Ama öyle kamuoyunda söylendiği gibi 30 trilyon olmaz" diye konuştu.

Afyonkarahisar’ın, Selçuklular’dan beri anılan isimle anılmasının, kente yeni bir kimlik, vizyon ve tanıtım olanağı sağlayacağını vurgulayan Vali Dilek, "Bu, işin karlı tarafıdır. Sadece çıkan paraya değil, manevi kültür varlığının tekrar şehre iade edilmesine bakılmalıdır. Olaya nasıl baktığınıza bağlı. Elbette isim değişikliği nedeniyle bir harcama olacaktır. Afyonkarahisar isminin tekrar bu şehre iade edilmesi ve şehrin tarihle buluşması adına bu masraf yapılacaktır ve sadece bir kez yapılacaktır. İşe ticaret veya gider noktasında bakmıyorum. Bu gider şehrin kazandığının yanında önemli değildir" şeklinde konuştu.

Bu arada, isim değişikliği nedeniyle kent genelindeki karayollarında yaklaşık 500 civarında levha da ’Afyonkarahisar’ olarak değiştirilecek. Kaza veya kurşunlanma nedeniyle her yıl hasar gören bin civarındaki levhayı tamir ettirmeye çalışan Karayolları 31. Şube Şefliği ekipleri, 2005 yılı için ödenek ayrılmaması nedeniyle karayollarına yeni ’Afyonkarahisar’ levhalarını takamıyor.

Sorumluluk alanlarında 9-10 bin civarında levha olduğunu söyleyen Karayolları 31. Şube Şefi Yalçın Özgür, "Bunların bin tanesi her yıl çarpılma ve kurşunlanmadan dolayı hasar görerek değiştirilmektedir. Bunun maliyeti de 250 milyar civarındadır. Afyon’un isminin Afyonkarahisar olarak değiştirilmesinden dolayı sorumluluğumuzdaki karayollarında 500 civarında levha tamamen değişecek. Bunun maliyeti de yaklaşık 2 trilyon lira. 2005 yılında ödenek temin edilemediği için levhalar 2006 yılında değiştirilecek. Sürücülerden levhaları korumalarını ve kollamalarını rica ediyoruz. Bu milli servet hepimizin cebinden çıkıyor. Levhalar sürücülerin yol emniyetini sağlıyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2005 Cumartesi 15:35:57
Güncelleme :17 Nisan 2005 Pazar 14:36:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?