30
Nisan
2024
Salı
AFYONKARAHİSAR

'Olaylara Türkçe Bakış'

Türkiye Kamu-Sen Afyonkarahisar İl Temsilciliği tarafından "Olaylara Türkçe Bakış" konulu bir konferans düzenlendi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rıza Çerçel Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan Türkiye Kamu-Sen Afyonkarahisar İl Temsilcisi Abdullah Umurhan, hükümeti eleştirdi. Toplum kesimleri arasındaki gelir dağılımındaki adaletsizliğin 59. hükümet döneminde bir kat daha arttığını ileri süren Umurhan, "2 bin 400 dolardan 5 bin dolarlara çıkan GSMH, işsizin asgari ücretlinin, memurun, köylünün, sanatkarın cebine girmemiştir. Bu hükümet döneminde tarihi rekorlar kıran ekonomi hiçbir zaman dar ve sabit gelirli lehine dönüşmemiştir" dedi. Türkiye Kamu-Sen Genel Sosyal İşler Sekreteri ve Türk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak ise Hz. Muhammed'in sözde karikatürlerinin yayınlamasına tepki gösterdi. İslam'a küresel saldırının başladığını belirten Alsancak, "Karikatür ve diğer söylemlerle yapılan saldırılar 1.5 milyarlık İslam alemini derinden yaralamıştır. Yapılan inançlara saygısızlıktır. Müslümanların Peygamberi'ne hakaret etmek kimsenin hakkı ve haddi değildir. Bir daha böyle bir olay tekerrür etmemelidir. Haddini bilmeyenlere haddini bildiririz" diye konuştu.

Daha sonra söz alan Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sencer İmer, "Türkiye'de özelleştirme politikaları" konusunda bilgiler verdi. Özelleştirmenin kazanç sağladığı gibi, karların dış ülkelere gittiğini ifade eden İmer, dünyada yüzde 15'lik bir paya sahip olan gelişmiş ülkelerin, dünya milli gelirinin yüzde 81'ini aldıklarını söyledi. Özelleştirmenin dünyadaki zenginleri daha da zengin yaptığını kaydeden Prof. Dr. İmer, "Bazı şirketlerin satış gelirleri bazı ülkelerin milli gelirlerinden daha çoktur. Uluslararası şirketler ticareti kendi aralarında yapıyor.

zelleştirme, sadece Türkiye'de olan bir olay değil, dünya çapında olan bir olaydır. Büyük şirketlerin hedefi bir ülkenin kalkınması değil, daha çok kar etmek, daha çok güç elde etmek ve büyümektir. Türkiye'nin bu şekilde uluslararası bir şirketi yok. Büyük şirketler vardı. Ancak onları kaybettik. Tüpraş, Erdemir, Telekom, elimizden gitti. Petrolde ve demircilikte hakimiyeti yabancılara kaptırdık. Türkiye'de bankacılık sektörünün yüzde 15'i de yabancıların elinde. Fazlasını alırlarsa korkmamız lazım. Hazinenin yarısından çoğu borç faizlerini ödüyor. Türkiye, yatırıma yüzde 5 pay ayırıyor. Bununla ne yapılabilir?" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Sefer Aycan ise, "Sosyal güvenlik reformu" konusunda bir konuşma yaptı.

Konferansa sivil toplum örgütleri ve sendika üyeleri yoğun ilgi gösterdi.

.
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2006 Cumartesi 19:27:08
Güncelleme :18 Şubat 2006 Cumartesi 19:32:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?