30
Nisan
2024
Salı
AFYONKARAHİSAR

Oruç tutanlar dikkat

SAĞLIK İL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN ORUÇ TUTANLARA ÖNERİLER

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, Ramazan ayında yetersiz, bilinçsiz ve dengesiz beslenmenin çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını bildirdi.

İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, yaptığı yazılı açıklamada oruç tutan vatandaşlara gün içerisinde dikkat etmeleri konular hakkında bilgi aktardı. Yeterli ve dengeli beslenmenin, dört ana besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlandığına dikkat çeken Yemenici açıklamasında, "Şeker hastaları, hamileler, emzikliler, 9 yaşın altındaki çocuklar, seyahatte olanlar, akli dengesi ve psikolojik durumu bozuk olanlar, çok yaşlı ve hasta olan insanlar, ağır kalp ve böbrek hastası olanlar, mide ülseri, safra kesesi iltihabı veya taşı olanlar, karaciğer yetmezliği olanlar, ağır enfeksiyon geçirenler doktorlarına danışmadan oruç tutmamalıdırlar. Sahura kalkmamak, sahurda fazla miktarda yağlı besinler tüketmek, iftarda çok miktarda, çabuk ve çok çeşitte yemek, yemek kan şekerini hızla yükselten gıdaları ağırlıklı almak ve yeteri kadar sıvı tüketmemek Ramazan'da en çok yapılan beslenme hatalarıdır" ifadelerine yer verdi.

Gün içerisindeki su ihtiyacının karşılanması için iftardan sahura kadar çeşitli aralıklarla 2.5 litre su tüketilmesini öneren Yemenici, sıvı ihtiyacını karşılayacak; ayran, komposto, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları gibi içecekleri de içmeye özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti. Çok hızlı yemek yendiğinde kısa zamanda yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler tüketilebileceği için bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırladığına dikkat çeken Yemenici açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yenilmelidir. Ramazan süresince beslenme ve yaşam tarzımız çok önemlidir. Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla iki ara öğün seklinde düzenlenmelidir. Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir."

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2011 Pazartesi 16:45:02
Güncelleme :2 Ağustos 2011 Salı 00:36:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?