3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Özburun'da seçimler iptal

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesi Özburun beldesinde, 29 Mart'ta yapılan belediye başkanlığı seçimleri AK Parti ve CHP'nin sandık sayım sonuçlarına yaptıkları itiraz nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edildi.


CHP'den belediye başkanı seçilen Hasan Boyracı ise YSK tarafından başkanlık görevinden alındı. Belde de 7 Haziran 2009 tarihinde başkanlık seçimi için tekrar sandık başına gidilecek. Bu arada meclis üyeleri arasında yapılacak oylama sonucu geçici belediye başkanı seçilecek. Eğer meclis başkanı seçemezse, Afyonkarahisar Valiliği tarafından bir kamu görevlisi başkan olarak atanacak.


Bolvadin ilçesine bağlı Özburun beldesinde 29 Mart yerel seçimlerinde belediye başkanlığı için 4 partinin adayı ipi göğüslemek için yarıştı. Sandıktan çıkan sonuçta CHP adayı Hasan Boyracı 573, AK Parti adayı Asım Kızılaslan ise 569 oy aldı. MHP 19 ve SP'de 13 oyda kaldı. Bu sonuçlara göre, CHP'nin adayı Hasan Boyracı mutlu sona ulaşarak belediye başkanı seçildi. Ancak, AK Parti'nin adayı Asım Kızılaslan oyların sayımı sırasında usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Bolvadin İlçe Seçim Kurulu'na itirazda
bulundu. İtiraz sonucu İlçe Seçim Kurulu'nun tekrar yaptığı sayımda bu sefer CHP'nin oyu 565'e düştü, AK Parti'nin oyu da 566'da kaldı. İlçe Seçim Kurulu'nun sayım sonuçlarına göre seçimi AK Parti'nin adayı Asım Kızılaslan bir oy farkla kazandı.


CHP'nin adayı Hasan Boyracı da İlçe Seçim Kurulu'nun açıkladığı sonuçlara itiraz ederek Afyonkarahisar İl Seçim Kurulu'nun yeniden sayım yapması için dilekçe verdi. Özburun beldesinin oylarını yeniden sayan İl Seçim Kurulu, İlçe Seçim Kurulu'nun oy sayımının yetki aşımı olduğunu belirterek, sandık başında sayılan ve 4 oyla seçilen CHP adayı Hasan Boyracı'yı başkan olarak ilan etti ve 7 Nisan'da Boyracı'nın mazbatasını verdi. Mazbatasını aldıktan sonra 14 gün belediye başkanlığı yapan Boyracı'ya, AK
Parti'nin adayı Asım Kızılaslan ve partisinin Bolvadin İlçe Başkanı Carullah Kolay tarafından YSK'ya yeniden sayım yapılması konusunda dilekçe sunuldu.
AK Parti'nin itirazından sonra YSK, belde de seçim iptaline, 7 Haziran'da tekrar seçime gidilmesine ve Belediye Başkanı Hasan Boyracı'nın görevinden alınmasına karar verdi. Görevinden alınan Boyracı'da YSK'nın kararına itirazda bulundu.


SOMUT İTİRAZLAR OLMADAN BAŞKANLIĞI ELİMİZDEN ALDILAR
Seçim akşamı sandık kurullarının tutanaklarına göre 573 oy alarak başkan seçildiğini dile getiren CHP'nin adayı Hasan Boyracı, AK Parti adayı Asım Kızılaslan'ın 569 oy aldığını söyledi.
Sandık kurullarında hiçbir itiraz olmadığını hatırlatan Boyracı, sözlerine şöyle devam etti: "Bolvadin ilçesine yapılan itirazla ve somut olmayan itirazlar ile ilçe seçim kurulu tarafından ertesi gün yapılan sayımlarda benim 565, Kızılaslan'ın da 566 oy olarak 1 oy farkla seçimi kazandığı tespit edildi. Bizde bu durumu Afyonkarahisar İl Seçim Kuruluna taşıdık. İl Seçim Kurulu da süreci inceledi ve Bolvadin İlçe Seçim Kurulu'nun yapmış olduğu sayımın yasal yetki aşımı olduğu, sandık kurullarında hiçbir
tutanak olmada itiraz olmadığı ve bunun somut bir gerçek olmadığı, bunun içinde İl Seçim Kurulu bunu yetki aşımı olarak değerlendirdi. İl Seçim Kurulu Özburun sandık kurulu tutanaklarına sadık kalarak ve birleştirme tutanaklarına sadık kalarak 573 ve 569'u baz alıp benim kazanmış olduğuma karar verdi. İl Seçim Kurulu, İlçe Seçim Kurulu'nun kararını iptal etti. Bunun üzerine bizde mazbatamızı aldık. 14 gün görev yaptım. AKP'li aday arkadaş bu olayı YSK'ya taşıdı. Bizde yasal haklarımızı kullanarak YSK'ya
itirazda bulunduk. Artık çözümü YSK'nın bulacağına ümit ediyorum ve böyle bir bekleyiş içerisindeyim."


SEÇİMİ HAKKIMIZLA ALDIK
CHP'nin seçimi masada kaybettiğini anlatan belde sakinlerinden Hamdi İncebacak, "Seçmenin CHP'ye verdiği belediye başkanlığı görevinin geri verilmesini istiyoruz. Hakkımızla aldığımız seçimi elimizden kimsenin almasını istemiyoruz" dedi.


GERGİNLİK OLMASIN
Bu olayların belde halkı arasında gerginliğe neden olduğunu savunan İzzet Keçeçarık da şu an belde de kutuplaşma olduğunu söyledi.
Herhangi bir olay çıkmasından endişe duyduğunu ifade eden Keçeçarık, şunları söyledi: "Yeniden yapılacak seçimlere 1.5 ay var. İnşallah bu zaman zarfında belde de bir tatsızlık yaşanmaz. Buna bir çözüm bulunsun halkımız sıkıntı içerisindedir."


OY SAYIM ESNASINDA USULSÜZLÜK YAPILDI
Oy sayımı sırasında usulsüzlük yapıldığını iddia eden AK Parti'nin adayı Asım Kızılaslan da, "Sayım yapılırken bir arkadaşımız beni sandık başına çağırarak usulsüzlük yapıldığını söyledi. Fakat beni içeri almadılar. En son sayılan 1116 nolu sandıkta sayım işlemi bittikten sonra seçimi dört oyla kaybettik. İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulunduk ve tekrar yapılan sayım sonucunda 1 oy farkla kazandım. Ancak olaylar ardı ardına gelişti ve YSK seçimi iptal etti. 7 Haziran'daki seçimin hayırlar getirmesini diliyorum."


Meclis üyelerinin kendi arasında Belediye Başkanını seçeceğini belirten Kızılaslan, "yasa gereği meclis üyeleri kendi arasında birini seçemezse valilik tarafından bir kamu görevlisi Başkan olarak seçim gününe kadar başkanlık yapacak" ifadelerini kullandı.


SEÇİMDE SORUNUN KAYNAĞI 1116 NOLU SANDIK
1116 nolu sandıkta müşavir ve gözlemci olduğunu belirten Aziz Göncü de sayım sırasında usulsüzlük yapıldığını iddia etti. Göncü, usulsüzlüklerin sabah saatlerinden itibaren oy kullanma sürecinde başladığını ileri sürdü. 1116 nolu sandıkta usulsüzlüğün zaten sabahtan başladığını anlatan Göncü, şunları söyledi: "CHP tarafından 4 kişi sandıkta görev alırken AK Parti'den 1 kişi vardı. Biri MHP'den gelmiş. Geriye kalan 3 kişi ise CHP adına çalışıyordu. O sandıkta oy zarflarının yüzde 80'i yapıştırılmaması gerektiği halde ağızlarB6zlerine şöyle devam etti: "Bolı yapıştırılmıştı. Yapış olan zarfları sandıkta bulunan görevliler kesici aletlerle zarfları açalım şeklinde konuştu. AK Parti'den görevli sandık görevlisine de sen bu zarfları çakı bıçağı ile aç görevini verdiler ve AK Partili sandık görevlisi zarfları açmakla meşgul oldu. Açılan zarfı sandık başkanına veriyor. Bende o sandıkta müşahittim."


Sandık görevlisinin çıkardığı oyları hızlı saymaya başladığını anlatan Göncü, sözlerini şöyle tamamladı: "Biz bu esnada hızlı bir şekilde okunmaya başlanınca yazmaya zor yetiştirdik. Yapılan bu sayımın usulsüzlük olduğunu söyledim sandık başkanına, bu sayım böyle olmaz dedim. Oy pusulalarında geçersiz olabilecek oyları bile CHP'ye saydılar. Bunun üzerine AK Parti adayı Asım Kızılaslan'ı çağıracağım diyerek dışarı çıktım. AK Parti adayını çağırarak, 'başkanım içeri gel sandıkta usulsüzlük var' dedim.


Bunun üzerine başkan içeri girmek istedi. Fakat içeriye almadılar. Ne gariptir ki CHP adayı istediği sandığa girip çıkıyor. Ama AK Parti adayını içeri bile almıyorlar. Diğer sandıklarda yapılan sayımlarda sandık başkanı tek tek zarfları açarak görevlilere gösteriyor. Nedense bu şekilde 1116. sandıkta olmadı. 1116. sandıkta sanki taraf tutulmuş gibiydi."
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 16:25:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?