4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Rus yatırımcılara davet

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, Rus, Azeri, Kazak ve Türkmen işadamlarını Afyonkarahisar'a yatırım yapmaya davet etti.

Afyonkarahisar'ın özellikle termal konusunda ilerlemiş bir il olduğunu belirten Mercan, dünyanın birçok yerinde bu tür termal tesisler gördüğünü ancak Afyon'daki tesisler kadar gelişmiş, modern ve birçok ihtiyaca cevap verebilecek tesis sayısının çok az olduğunu söyledi.

Son dönemlerde Rus, Azeri, Kazak ve Türkmen işadamlarının Antalya'da özellikle deniz kenarında birçok otellere sahip olmaya başladığını hatırlatan Mercan, Rus, Azeri, Kazak ve Türkmen işadamlarını Afyonkarahisar'da da otel ve tesis
yapmaya davet etti. Dünyanın en sağlıklı termal sularının merkezlerinden bir tanesinin Afyonkarahisar olduğunu anlatan Mercan, yabancı işadamlarının varacağı işbirliğiyle dünyadaki kardeşliğe katkıda bulunacaklarını ifade etti. Mercan, dünya geleceğinin Asya'da, kardeşlikte ve işbirliğinde olduğunu bildirdi.

Türk İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) İstanbul'da düzenlediği 'Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2009'a katılan Rus ve Türkmenistan heyeti Afyonkarahisar'ı ziyaret etti. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mercan, Rus ve Türkmenistan heyeti ile birlikte Afyonkarahisar Korel Termal Otel'de basın toplantısı düzenledi.

RUSYA İLE İLİŞKİLERİMİZ HER GÜN İYİYE GİDİYOR
Türkiye Rusya ilişkilerinin her geçen gün geliştiğini ve iyiye gittiğini söyleyen TBMM Dışişleri Komisyon Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Murat Mercan, "Bu ilişkilerin bizleri iş ortağı ettiğini söyleyebilirim" dedi. Türkiye ve Rusya arasında ticari ilişkilerin her gün arttığını anlatan Mercan, şunları söyledi: "Çünkü Türkiye ile Rusya arasında çok ciddi bir ticari ilişki var. Aynı zamanda Rus vatandaşlarının özellikle tatil ve dinlenme ihtiyaçları için Türkiye çok önemli bir imkan ve fırsattır. Rus işadamlarının tatil köyleri yatırımları var Türkiye'de. Türk işadamlarının Rusya'da yatırımları var. Bütün bunlara baktığınız zaman Türkiye gibi dinamik bir ülke canlı ekonomiye sahip bir ülke ile Rusya'nın ilişkilerinin
ekonomilerinin daha da fazla artması ve ticari faaliyetlerin artması gerekiyor diye düşünüyorum. Yani konjonktürel olarak bazen turist sayısındaki azalmaya genel trende kıyaslamak lazım. Genel trend her zaman artacaktır."

Rus basınında Rus işadamlarına yönelik eleştiriler yer aldığını da belirten Murat Mercan, sözlerine şöyle devam etti: "Doğrusu bu tür eleştirileri takip etmedim ama şunu söyleyeyim. Bu tür eleştiriler arada sırada olacaktır ve yapılacaktır. Fakat sonuçta ticaret nerede kar görüyorsa nerede kendisi için uygun bir yatırım görüyorsa orada yatırım yapacaktır. O bakımdan özellikle Ruslar soğuk denizlerde, soğuk bir iklimde oldukları için Rus vatandaşların yoğun bir şekilde tatil yapma ihtiyaçları vardır. Bütün dünyada vardır. Türkiye'ye hem yakınlığı açısından hem güneşi, sıcaklığı ve ucuzluğu açısından baktığınız zaman, ekonomikliği açısından baktığınız zaman Ruslar için iyi bir tatil fırsatı sunmaktadır. Bu nedenle Rus yatırımcıların Türkiye'de yatırım yapmalarını doğal karşılamak gerekiyor. Benzer şekilde çok önemli Türk yatırımcıları da Rusya'da yatırım yapmaktadır. Birçok yatırım Rusya'da Türkler tarafından yapılmaktadır. Bu tür eleştirileri çok dikkate almamak lazım."

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK TİCARİ PARTNERİ RUSYA OLDU
Dünyada küreselleşmenin bir sonucu olarak iş birliklerinin öneminin çok da fazla artmaya başladığına değinen Mercan, "Bundan 15-20 sene hiç birbirimizi tanımazken komşularımız bizim en yakın iş ortaklarımız oldu" dedi. Mesela Türkiye'nin en büyük ticari partnerinin Rusya olduğunu anlatan Başkan Mercan, şunları söyledi: "Yine Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerimiz çok arttı. Gördük ki Rus işadamları Türkiye'de çok yatırım yapmaya başladı. 10 gün önce Azeri asıllı bir işadamı Antalya'da dünyanın en güzel otelini açtı. Türk işadamlarının Rusya'da çok büyük yatırımlarını görüyoruz. Bu işbirlikleri ne kadar çok tabana yayılır ne kadar çor artarsa ben dünyanın geleceğinin o kadar daha umutlu görüyorum. Türkmenistan'daki Türk işadamlarının yatırımını yakınen takip ediyorum. Bu ilişkilerin artacağına inanıyorum. TUSKON'a da paragraf ayırmak lazım. Bu işbirliklerini artırmak için büyük çaba sarf ediyor. Bir çok gittiğim yerde TUSKON yaptıklarına yakınen takip ediyorum"

AFYON'DA TERMAL TESİSLER DİĞER ÜLKELERE GÖRE GELİŞMİŞ
Afyon'un özellikle termal konusunda ilerlemiş bir kent olduğunu söyleyen TBMM Dışişleri Komisyon Başkanı Mercan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyanın bir çok yerinde bu tür tesisleri çok gördüm. Ama Afyon'daki tesisler kadar gelişmiş, modern ve birçok ihtiyaca cevap verebilecek tesis çok az var dünyada."
Mercan, şimdi Rus, Azeri, Kazak ve Türkmen işadamlarının Antalya'da deniz kenarında birçok otele sahip olmaya başladıklarını belirterek şunları söyledi: "Belki yavaş yavaş buralara gelip buralarda da tesis kurmayı düşünürler. Dünyanın en sağlıklı termal sularının merkezlerinden biri de Afyonkarahisar. Kuracağınız işbirlikleri dünyadaki kardeşliğe katkıda bulunacak ve birbirimizi daha iyi tanımaya vesile olacaktır. Gelecek Asya'dır gelecek kardeşliktedir, gelecek işbirliğindedir. Yüz yüze gelmek ve gözlerdeki ışığı görmek bu toplantının amacı. Biz çok yakın iki dost ülkeyiz. Sadece Karadeniz'in karşısındayız. Aramızda sadece Karadeniz var. Sizinle önümüzdeki en önemli görev bu ilişkileri ileriye doğru götürmektir."

iha
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2009 Pazar 14:49:19
Güncelleme :7 Haziran 2009 Pazar 14:56:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?