4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Selimoğlu Süt Tesisi açıldı

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşhan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak temel hedefin nüfusun üçte birini teşkil eden çiftçi kesiminin standartlarının ve tarımsal üretiminin artırılması olduğunu söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Yüzde 50 Hibe Desteği İle Hayata Geçirilen Bolvadin Selimoğlu Süt Toplama Soğutma ve İşletme Tesisi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşhan tesisin açılışında yaptığı konuşmada, 2006 yılından bu güne kadar ülke genelinde bin 656, Afyonkarahisar'da19 yatırım projesinin tamamlandığını, 11 projenin devam ettiğini söyledi. Açılış törenine Vali Haluk İmga, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Koca, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşhan, Tarım İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Bolvadin Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu, Belediye Başkanı Mehmet Koçum ve çok sayıda davetli katıldı.

TARIMDA MODERN TEKNOLOJİ KULLANILMALI

Törenin açılış konuşmasını yapan Tarım İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonu sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsal toplumda belirli bir kapasite oluşturulması amacıyla hazırlanan bu projeyle ülkemiz tarım ve hayvancılığının adeta hayat bulduğunu söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşhan, proje hakkında bilgi verdi. Taşhan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak çalışmalardaki temel hedefin nüfusun üçte birini teşkil eden çiftçi kesiminin standartları ve tarımsal üretiminin artırılması, ülkemiz tarım potansiyelinin son derece kullanılarak ülke insanımızı dengeli ve yeterli gıda üretimi noktasında gıda maddelerinin ülkemiz tarımsal alanlarından temin edilmesi ve bununla birlikte gelişmiş ülkelerle rekabet gücünün artırılması" olduğunu söyledi.

Taşhan, bu çerçevede 2006 yılında 16 ilde Dünya Bankası kaynaklı başlatmış oldukları köy bazlı katılımcı yatırım projesine ilave olarak 65 ilimizde genel bütçe kaynaklı 'Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi' projesini hayata geçirdiklerini anlattı.

Taşhan, projenin temel amacının doğal kaynakların ve çevrenin korunmasını dikkate alarak kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama alt yapısının geliştirilmesi, gıda güvenliliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynakları oluşturulması, toplu basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasını sağlamak" olduğunu anlattı.

Taşhan, bu çerçevede 2006 yılından beri ülke genelinde bin 656 yatırım projesini tamamladıklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Yine 33 bin 227 makine ekipman alımına yüzde elli hibe desteği sağlarken, 460 milyon TL hibe desteği sağlamış olduk. Afyonkarahisar'da 19 projemiz tamamlandı. 11 projemiz devam etmektedir. 405 makine ekipman alımı gerçekleşmiştir. 2009 yılı 81 ilimizde genel bütçe kaynaklı yürütmüş olduğumuz program çerçevesinde yatırımlarla ilgili müracaat devam etmektedir."

YATIRIMLAR HEM İLÇE HEM DE İLİMİZİN GELİŞMESİNDE ROL OYNAR

Afyonkarahisar'ın tarım konusunda iddialı kentlerden biri olduğunu belirten Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, şöyle konuştu: "Bolvadin bir tarım şehri aynı zamanda sanayi şehri, aynı zamanda hayvancılık şehri. Bolvadin de il ekonomisi içinde önemli bir yere sahip bir ilçemizdir. Hem tarım hem de sanayide iddialı bir ilçemizdir. Ben Bolvadin'de ilimizde uygulanan hibe kredinin 5 trilyona aşkın kısmının 2,5 trilyonluk bölümünün projelendirmiş olmasından dolayı Bolvadinli müteşebbisleri tebrik ediyorum."

 

BOLVADİN HAYVANCILIK VE TARIMLA İÇ İÇE

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Koca, Bolvadin'in hayvancılık, tarımsal sulama, et mamulleri adı altında toplanan iş kollarına hükümetin desteklemiş olduğu kaynakların meyvelerini topladıklarını ifade etti. Milletvekili Ahmet Koca, yatırımcılara, köylümüze, çiftçimize, esnafımıza yapılan bu destekleri ne kadar yapsak az olduğunu söyledi. "Dolayısıyla istihdam sağlayan, ekmek ve aş üreten herkese destek olmak boynumuzun borcudur" diyen Koca, "Bolvadin'in bir tarım şehri aynı zamanda sanayi şehri, aynı zamanda hayvancılık şehri" olduğunu anlattı.

Özburun Göleti'nin bugün 600 hektarı sulayacak kapasiteye getirildiğini ve bitirildiğini belirten Koca, şunları söyledi: "En son bakanımız Veysel Eroğlu'nun Bolvadin'imize vermiş olduğu müjdeyi buradan tekrar etmek istiyorum; Ağılönü tarafındaki 240 hektar sulama sisteminin ihalesi inşallah yılbaşından önce yapılacaktır."

Koca, Çay yolundaki arazilerin sulaması için oradaki toprak sahiplerinin orada hemen bir kooperatif kurmaları talimatının verildiğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Bizim Destekleme Genel Müdürlüğü olarak hem Bolvadin merkezimizde hem de Kurucuova köyümüzde 100x2 projelerini gerçekleştirdik. Kaymakamlığın marifetiyle ve Destekleme Genel Müdürlüğümüz desteğiyle koyun desteklerimiz oldu. Bundan dolayı Destekleme Genel Müdürümüz Mehmet Taşhan Bey'e teşekkür ediyorum, Sayın Valimize ve

Kaymakamımıza da bu özverilerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Bolvadin'de 2.5 trilyon liralık bir hibe desteği sağlanmıştır. Bunun 1 trilyon 130 bin lirası şu an kendilerine takdim edilmiştir ve böylelikle bu destek devam edecektir."

Konuşmaların ardından Vali Haluk İmga, Genel Müdür Taşhan, Milletvekili Ahmet Koca ve İl Tarım Müdürü Zekeriya Erdurmuş tesisin açılışını gerçekleştirdi. Tesisi gezerek yetkililerden bilgi alan Vali İmga, daha sonra Çakıcıoğlu Sucuk İmalathanesi'nde incelemelerde bulundu. Son olarak Koçoğlu Tavuk Temizleme ve Yem Fabrikasını ziyaret ederek tesisi incelediler.

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI
KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI
KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI
İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2009 Salı 19:21:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?