3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Şener'den 'Küresel rekabet' dersi

Eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bilgiye erişmek için büyük metropollere veya uluslararası merkezlere gitmenin gereğinin kalmadığını belirterek, "Eğer donanımınız yerindeyse, çağdaş bilgiye erişmek için değil büyük üniversitelerde okumak, köyde veya kentte yaşamak arasında fark yoktur" dedi.


Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi'nin (AKÜ) 2007-2008 akademik yıl açılışına katılan ve "Küresel rekabet" konulu ilk dersi veren Şener, küreselleşen dünyada değişimin ışık hızıyla yayıldığını belirtti. Işığın saniyede 300 bin kilometre mesafe aldığını ve dakikada dünya üzerinde 8 tur attığını hatırlatan Şener, "Bugün Amerika'da bir değişiklik ortaya çıktığında, anında buradan izleyebiliyorsunuz.

Böylesine hızlı bir değişim var. Adeta günümüz insanı, dünyasını cebinde taşıyor. Küçük bir bilgisayar
ekranına girdiğimiz zaman yerküre üzerinde istediğiniz bölgeye, istediğiniz üniversiteye ve istediğiniz ilim merkezlerine ulaşma imkanına sahip oluyorsunuz. Geçmişte varlıklı aileler çocuklarına iyi bir eğitim vermek istedikleri zaman, 'Çocuğumu Horward'da okutacağım' diyordu. Yurtdışına gönderme isteğinde olmayanlar ise büyük kentlerdeki büyük üniversitelerde çocuklarını okutmak istediklerini söylerlerdi. Ama artık dünün dünyası bugünün dünyası değil. Bilgiye erişmek için büyük metropollere, uluslararası merkezlere gitmenin gereği yok.

Eğer donanımınız yerindeyse, çağdaş bilgiye erişmek için değil büyük üniversitelerde okumak, köyde veya kentte yaşamak arasında fark yoktur, kalmamıştır. İşte böylesine hız denizinde yüzdüğümüz, değişimin geçmişte görülmemiş büyük bir hız kazandığı, rekabetin yerel ve ulusal olmaktan çıkıp küresel boyutlara ulaştığı bir dünyada ayakta kalabilmek, var olabilmek ve geleceğe güçlü bir şekilde yürüyebilmek gerçekten çok zor bir iştir. Fedakarlık ister ve dünyayı doğru anlamayı ve yorumlamayı gerektirir. Birey, firmalar, işletmeler, ülke olarak sorabileceğimiz tek bir soru vardır. Küreselleşmenin neresindeyiz?" diye konuştu.


AKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş, konuşmasının ardından Şener'e günün anısına bir şilt takdim etti.

İha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2007 Salı 23:17:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?