3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Sigara yasağı çatı açtırdı

Afyonkarahisar'da 59 yıllık kahveci Kadir Lafçı, sigara yasağının ardından müşterilerini kaybedince çareyi kahvehanenin çatısını kaldırmakta buldu.

19 Haziran'da yürürlüğe giren kapalı alanlarda sigara içme yasağı tüm yurt genelinde olduğu gibi Afyonkarahisar'da da kahvehane işletmecilerini zor durumda bıraktı. Gazlıgöl Caddesi üzerinde bulunan Hanönü Kahvehanesi'nin sahibi Kadir Lafçı (77), sigara yasağı nedeniyle iki katlı kahvehanesinin üst katındaki bir bölümünün üstünü açtı. Sigara yasağının uygulanmaya başlamasıyla birlikte müşteri kaybına uğradıklarını dile getiren 59 yıllık kahveci Lafçı, sigara yasağı uygulamasından ticari acıdan memnun olmadığını söyledi. 6 yıl önce sigarayı bıraktığını ifade eden Lafçı, yasağın bir an önce yumuşatılması gerektiğini savundu.

Kahveciliğin baba mesleği olduğunu ve 18 yaşından bu yana kahvehane işletmeciliği yaptığını anlatan Kadir Lafçı, sigara yasağı öncesinde 4 işçisinin kahvehanede çalıştığını, yasak uygulamaya başlandığında 3 personelini işten çıkarmak zorunda kaldığını söyledi. Lafçı, "59 yıldır aynı yerde kahvehane işletmeciliği yapıyorum. Sigara yasağı başlamadan önce işlerimiz iyiydi ve kahvehanemizde 4 kişi çalışıyor, evlerine ekmek götürüyordu. Ne yazık ki sigara yasağı uygulanmaya başladığında büyük bir müşteri kaybı yaşadık. Kahvehanemizde çalışan 4 işçi sayısını 3'e düşürmek zorunda kaldık. Şu anda kahvehanemize çay içmek için bile gelen kişi sayısı çok az. Müşteriyi yeniden kazanabilmek için kahvenin 2. katında bulunan bölümün üst tarafını açarak, sigara içilen bölüm yapmayı uygun gördüm. Bu nedenle şu anda inşaatı devam eden sigara içme bölümünü Ramazan ayının ilk günü faaliyete geçirmek istiyorum" dedi.

Çatısını açtığı bölümün müşteriler tarafından da beğenildiğini söyleyen Lafçı, "Yasak sağlık açısından tabii ki önemli ama ticari açıdan büyük bir kayıp olarak nitelendiriyorum. Bu nedenle de yasada kahvehaneler için biraz daha iyileştirme yapılması taraftarıyım. Bunu ben değil ,tüm kahvehane işletmecilerinin istediğinden eminim" diye konuştu.

Kahveye uzun zamandır müşteri olarak geldiğini söyleyen 58 yaşındaki Raşit Yüzbaşıoğlu ise, yasağın sigarayı bırakmak isteyenler acısından büyük bir fırsat olduğunu, fakat uygulamanın kahvehaneler için müşteri kaybına neden olacağını söyledi. Yüzbaşıoğlu, "Yasak uygulanmadığı dönemde günde iki paket sigara içiyordum. Dudak tiryakisiyim. Yasağa tepkili değilim. Ama kahvehane işletmecileri için iyi olmadığını söyleyebilirim. Hanönü Kahvehanesi'ne uzun yıllardır geliyorum. Yasağın uygulamaya girmesi ile birlikte müşterilerin azaldığını görüyorum. Buradaki kahvehane işletmecisi de müşterisini kaybetmemek için bir şeyler yapmaya çalışıyor. Kahvehanesinin ikinci katındaki yerin bir bölümünün üstünü açarak müşterisini geri kazanmaya çalışıyor. Daha önceden iyi bir müşterisi olan kahvehanenin uygulama sonrası müşteri kaybettiği elbette göze çarpıyor. Kahvehaneye oyun için geldiğimizde istediğimiz gibi oyun oynayamıyoruz. Çünkü oyun oynarken kahvenin yanında sigara içmenin ayrı bir tadı var" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2009 Çarşamba 17:36:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?