2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

'SİT' sorununa ortak çözüm aranıyor

Afyonkarahisar'da SİT kapsamına giren 22 mahalledeki tarihi ve kültürel değeri olmayan evlerin koruma alanından çıkarılması, konusunda 22 mahalle muhtarı ortak hareket etme kararı aldı. 

Afyonkarahisar Valiliği ile Belediyenin işbirliğinde şehrin SİT kapsamına giren 22 mahalledeki tarihi ve kültürel değeri olmayan evlerin SİT (koruma alanından) çıkarılması, konusundaki 22 mahalle muhtarının talepleri, Belediye Meclis Salonunda yapılan toplantıda iletildi. Muhtarlar, konuyla ilgili dilekçelerini Belediye Başkanlığına verdi. 

Muhtarların yapmış olduğu ortak müracaat, Belediyenin teknik görüşü ile beraber Valilik Makamına aktarılacağı bildirildi. Mahalle muhtarları, başlatılacak çalışmanın Afyonkarahisar açısından çok önemli bir çalışma olduğunu söylediler. 

SİT kapsamında olan, kültürel ve tarihi değeri olmayan binaların tamiratı, bakımı, onarımı ve boya badana işleri Eskişehir Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun iznine bağlı olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Abdullah Kaptan ise; "Tarihi ve kültürel değeri olmayan binaların tamiratı, bakımı, onarımı yada yenisinin yapılması için SİT kurulundan izin almak durumunda kalınıyor. Alınacak bu izin konusunda, proje hazırlayacaksınız, gündeme alınacak ve bire bir takip etmek zorunda kalacaksınız. Bu sıkıntıyı ortadan kaldırma adına tarihi ve kültürel değere sahip olmayan yapıların SİT kapsamından çıkarılarak, tarihi yapıya uygun bir mimaride yapı yapılması amaçlanacak" dedi. 

Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga ile birlikte 22 mahalledeki vatandaşların bu ortak sorununu çözmek için el birliği ile uğraşacaklarını ifade eden Başkan Kaptan, "Afyonkarahisar'ın tarihi ve kültürel zenginliğine sahip mahallelerimiz çok önemli. 06 Mart 2008 tarihinde Kale Mahallesinde Sayın Valimizle yaptığımız incelemede bu problemi Sayın Valimize aktardık. Mahalle muhtarlarımızla bugün bir toplantı düzenledik. Toplantıda muhtarlarımız, bu çalışmanın Afyonkarahisar açısından çok önemli bir hizmet olduğunu beyan ettiler. Sayın Valimiz, Sayın Bakanımız, Milletvekillerimiz, SİT Kurulu ile ilgili kurum ve kuruluşlarla yapacağımız yoğun takiple birlikte inşallah el birliği ile bu çalışmayı sonuçlandıracağız" dedi. 

Mahalle muhtarları başlatılan bu çalışma konusunda Vali İmga ile Başkan Kaptan'a teşekkür ettiler.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2008 Cumartesi 13:14:35
Güncelleme :8 Mart 2008 Cumartesi 13:17:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?