3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Soba zehirlenmelerine dikkat!

Uzmanlar, kış aylarının gelmesiyle birlikte sıkça yaşanan, sobadan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. 

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hafize Çobanoğlu, her yıl onlarca insanın soba zehirlenmeleri nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlattı. Bunun önlenmesi için öncelikle sobaların fiziksel problemlerinin giderilmesi gerektiğine dikkat çeken Çobanoğlu, "Mevcut bacalara periyodik bakım yapılmalı, kullanılan soba ve boruların uygunluğu ve çürümüş olmamasına dikkat edilmelidir. Özellikle odalarda mangal ve tüp gaz kullanılmamalıdır. Kullanılacaksa yatmadan önce odadan uzaklaştırılmalı ve yanan sobaya kömür atılmamalı, kömür atılırsa da tam olarak yandığından emin olunmalıdır. Mümkünse yatak odalarında soba kullanılmaması daha uygun olur" dedi. Sobaların üstten tutuşturulması, boruların sağlam olması ve baca temizliğinin düzenli olarak yapılması gerektiğinin altını çizen Çobanoğlu, aksi takdirde baca gazının geri tepmesi sonucu, duman içindeki çok zehirli karbonmonoksit gazının zehirlenmelerine neden olabileceğini kaydetti.

"KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİNİN TEDAVİSİ ZOR" 

Yer yatağında yatan insanların daha erken zehirlendiğine dikkat çeken Çobanoğlu, şunları söyledi; "Karbonmonoksit gazında yüzde 1'lik bir yoğunluk olduğu takdirde 2-3 saatte ölüme sebebiyet verebilmektedir. Kişi uzun süre karbonmonoksit gazına maruz kalınca beyinde önlenemeyen hasarlar ortaya çıkmaktadır. Beyin ve kalp gibi yüksek oksijene gereksinim duyan organlar, karbonmonoksit gazı zehirlenmesi nedeniyle kolayca etkilenir ve bozulur. Bunun belirtileri, yorgunluk, sıkıntı, halsizlik, gribal enfeksiyon benzeri tablo, bulantı, düşünme zorluğu, baş dönmesi, ruhsal dalgalanma, kaslarda zayıflama, güçsüzlük, kusma, uykuya meyil, bilinç kaybı, düşme, koma, nöbet geçirme ve solunum durmasıdır. Ayrıca kalp dokusunun beslenememesi nedeniyle göğüs ağrısı, ritim bozukluğu nedeniyle çarpıntı, dolaşımın zayıflamasına bağlı olarak da hafiften şiddetliye kadar ciltte beneklenme görülür. Kalpte durma meydana gelebilir. Karbonmonoksit zehirlenmelerinde tedavi oldukça zordur. Çünkü soba zehirlenmesinde ortaya çıkan bu gaz, kandaki oksijen taşıyan hücreler olan alyuvarlara geri dönüşümsüz bağlanmaktadır. Bu yüzden kemik iliğinden yeni alyuvarlar üretilmeden karbonmonoksit bağlı alyuvarlar oksijeni vücuda dağıtamaz ve kişi nefes alabildiği halde kanındaki oksijeni vücuduna dağıtamaz. Tek tedavisi yüksek dozda oksijen solutmaktır. Bu işlem de ancak hastanelerin acil servislerinde oksijen tüpleri ile yapılabilecektir."

İHA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2007 Pazartesi 16:47:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?