2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

'Son 5 yılda 500 maden işçisi öldü'

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, madencilik sektöründe iş kazası sayısında önemli artış yaşandığına belirterek madenciliğin, doğası gereği içerdiği riskler nedeni ile bilgi, deneyim, uzmanlık ve sürekli denetimi gerektiren dünyanın en ağır iş kolu olduğunu söyledi.


Afyonkarahisar'ın ev sahipliğini yaptığı ve bu yıl 6.'sı düzenlenen Türkiye Mermer ve Doğaltaş Sempozyumu (MERSEM) Oruçoğlu Termal Otel'de başladı. Sempozyumun açılışında konuşan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Torun, madencilik sektörünün ülke ekonomisine katkısının giderek düştüğüne dikkat çekti.

Sanayi sektörleri yerine hizmetler sektörünün geliştiğini ve sanayi sektörlerine hammadde sağlayan madencilik sektörünün de zor durumda kaldığını anlatan Torun, "Madencilik sektörünün ülke kalkınmasındaki kritik önemi, sadece fazla miktarda üretilip yurt dışına satılarak döviz elde edilmesinde değil, yerli sanayiye düşük maliyette ve kaliteli girdi sağlanmasındandır" dedi.

Sektörün işlevinin, ülkeye döviz girdisi sağlamak üzere yurt dışına hammadde ihracatı yapma düzeyine indirgendiğini belirten Torun, 2007 yılında tüm maden ihracatının 2.9 milyar dolar olduğunu, sadece ithal kömüre 2 milyar Dolar döviz ödenmesinin bu yanlışlığı açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

Sektörde iş kazası sayısında önemli artış yaşandığına değinen Maden Mühendisleri Odası Başkanı Torun, madenciliğin, doğası gereği içerdiği riskler nedeni ile özelikle arz eden, bilgi, deneyim, uzmanlık ve sürekli denetimi gerektiren dünyanın en ağır iş kolu olduğunu ifade etti.

Son 5 yılda 500'ün üzerinde maden işçisinin hayatını kaybettiğini dile getiren Torun, madencilik sektöründe yaşanan iş kazalarının artarak devam ettiğini kaydetti. 2007 yılında 100'e yakın maden işçisinin hayatını kaybettiğini aktaran Torun, pek çok işçinin de sakat kaldığını veya uzuv kaybına uğradığını bildirdi. Bu rakamlarını basına yansıyan ve istatistiklere geçen rakamlar olup, gerçek rakamların daha fazla olduğunun tahmin edildiğini belirten Torun, "Şu an gündemde olan İş Güvenliği Yasa Tasarısı
taslağı, iş güvenliği hizmetlerinin özelleştirilmesine olanak sağlaması ve iş güvenliği mühendisinin görev yetki ve sorumluluklarını tanımlamadığı için eksik ve yetersizdir. Yasa tasarısı taslağı, TMMOB ve meslek odalarının görüyü doğrultusunda yeniden düzenlenmelidir" diye konuştu.

..
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2008 Perşembe 17:11:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?