4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Su akar Türk enerji üretir!

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Su akar Türk enerji üretir" tabirini geliştirdiklerini söyledi.

Yenilenebilir enerji üretiminde bir hayli yol kat edildiğini ifade eden Veysel Eroğlu, yeni enerji tesisleri ile ülkemizin yeni güç kaynaklarını oluşturduğunu anlattı. 2003 yılında potansiyelin 5'te 1'ni kullanabildiklerini anlatan Eroğlu, şöyle konuştu: "130 milyar kw üretim potansiyeli vardı. Neticede ben geldiğimde 26 milyar kw'tı kullanılıyordu. Şimdi 2003 yılında su kullanma anlaşması yönetmeliği diye bir yönetmeliği çıkartıldı. Bu yönetmeliği 20 defa okudum. Bütün özel sektörlere düzenlenen toplantılarda okuttum. Neticede kitap gibi bir yönetmelik oldu. O yönetmeliğe göre biz şu an tüm su kaynaklarımızı özel sektörün hidroelektrik enerji üretmesine açtık. Bakanlığımızın Internet sayfasına tablo 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 diye yayıyoruz. Ona göre potansiyelliyoruz. Şu ana kadar 1506 hidroelektrik santrali ihale ettik ve 1503 müracaat olmuş. Şu an 80 milyar kw saatlik potansiyelin kimisi üretime başladı. Kimisi ise proje hazırlamaktadır. Geçen Temmuz ayında 61 tanesinin topluca temelini atmıştık. Başbakanımızda geçenlerde Elazığ'dan da açılışını yaptı."

Şu an açılış bekleyen çok sayıda baraj ve hidroelektrik santrali olduğunu anlatan Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle biz de bu konuda bildiğiniz gibi hızlandık. Başbakanımız 17 Ocakta 20 tane dev tesisin açılışını yaptı. Bunlardan 13 tanesi baraj ve hidroelektrik santralini açtı. Bunlar Türkiye'nin en büyük hidroelektrik santralidir. Bunların açılışını da yaptık. 4,5 katrilyonluk yatırım yaptık. Biz bu konuda ne yaptık. Yenilenebilir enerji kanunu çıkardık. HES'ler ile ilgili hiçbir problem yok."

Rüzgarla ilgili elektrik idaresi tarafından Türkiye'nin rüzgar haritasının çıkarıldığını anlatan Eroğlu, şunları söyledi: "İsteyenlere rüzgar santrali kurmasına izin veriliyor. Hatta kurmak isteyenler lisans aldı. Bunların bir kısmı işletmeye girmediği için belli bir süre bekletiliyor. Rüzgar ile ilgili durum bu."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın konuyu takip ettiğini anlatan Eroğlu, şöyle konuştu: "Rüzgar güneş olarak Çevre ve Orman Bakanlığımız DSİ bizim bakanlığımıza bağlı olduğu için sadece hidroelektrik santraller ile yani sudan üretilen enerji iledir. Bakanlıklar arasında kesinlikle bir kargaşa yok. Rüzgar güneş diğer jeotermal enerji yani su dışında bütün enerji kaynakları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına aittir. Diğeri ise su ile ilgili enerji kaynakları bizim bakanlığımıza aittir."

ENERJİ KAYNAKLARINA BÜYÜK İLGİ GÖSTERİYORUZ
Güneş enerjisi ile ilgili çalışma yaptıklarını ifade eden Eroğlu, "Hatta bırakın güneş enerjisini şu an hidrojen enerji ile ilgili araştırma birimini İstanbul'da kurduk. HASTİK adıyla hizmet veriyor. O bile şu an çalışmalara başladı. Hükümetimiz son beş yılda HES'lerde, rüzgarda sıfırdı şu an güzel santraller var" dedi. Afyonkarahisar'ı gezdiği sırada Sandıklı kumalar dağında muhteşem bir rüzgar keşfettiğini anlatan

Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Atlaslara baktım yoktu. Meteoroloji Genel Müdürlüğümüze bağlı mühendisleri ölçüm yapmaları için Kumalar dağına yolladım. Kumalar dağına Afyonkarahisarlı iş adamlarımızın yatırım yapmaları konusunda önemli bir adım attık. Eksiklik var mıdır? Tabii ki var. Ama mühim olan nereden nereye geldik. HES'lerden 80 milyar kw saat ilave bir yatırım, rüzgar enerjisinde 12 bin megavatta ulaştık. Güneş enerjisine baktığımızda kusura bakmayın güneş enerjisi çok ekonomik değil. Yani siz diyorsunuz ki devlet bunu 25 sentten alsın 12 sente satsın. Devletin böyle bir imkanı yok." Dolayısıyla kim istiyorsa bunu teşvik edeceklerini anlatan Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Belli bir süre alım garantisi yapacağız. Piyasada serbest rekabet fiyatlarında olacak. Yoksa bunun yükünü aradaki farkını 10 sentti kim karşılayacak. Bunlarda tabii ki toplam enerji içerisinde rüzgar ve güneşin payı ile çok fazla değil. Hidroelektrik enerjinin 3'de biri kadardır. Enerji kaynaklarının nükleer enerji kaynaklarına ve diğer enerji kaynaklarına da ihtiyacımız vardır. Bunu da yapmak için enerji kaynaklarını geliştirmek için Bakanlık olarak çalışmaları en üst seviyede tutuyoruz. Hidroelektrik santralleri ile ilgili fikri ve projeleri olanlara kapılarımız daima açıktır

iha
Yayın Tarihi : 1 Mart 2009 Pazar 20:17:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?